Frankrijk: Priester van de toekomst, gekleed in soutane en door ouders in het geloof opgeleid

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 23 december 2023 ~ 06.02 uur ~ Bron: Redactie Kerk/LaCroix ~ Beeld: Pater Darius

 -Parijs- Het Franse blad ‘La Croix’ heeft een enquête gehouden onder bijna 700 Franse seminaristen, waarin men een glimp kan opvangen van hoe de Priesters van de toekomst zullen zijn, met betrekking tot kwesties als kleding, gezin, kerkelijke betrokkenheid, traditionalisme, de relatie met Paus Franciscus of het nog verplichte celibaat. Zij hebben vertrouwen in de toekomst en willen heel graag evangeliseren in een geseculariseerde samenleving. Lees verder onder de reclame>

De toekomstige Priesters maken zich grote zorgen over de trouw aan de Kerk en haar leer en dragen een klassieke visie op het Priesterschap uit. Om de Priesters van morgen beter te begrijpen, heeft La Croix , met instemming van de Bisschoppenconferentie van Frankrijk, een nieuwe onlinevragenlijst gestuurd naar de kandidaten voor het Priesterschap van de 25 Franse seminaries.

Toekomstige Franse Priester heeft geen behoefte aan vernieuwingen

Een sterk Katholiek gezinsklimaat

Bijna twee derde (64%) van de seminaristen, van wie de gemiddelde leeftijd 27 jaar is, stemde ermee in de vragenlijst te beantwoorden. Eerste belangrijke les: hun roeping is geworteld in stevige Katholieke bodem. 72% van hen komt uit een praktiserend Katholiek gezin dat elke zondag naar de Mis gaat en voor 62% zijn hun ouders de eerste bepalende figuren in hun spirituele reis. Bovendien zegt 36% van de respondenten dat zij vóór hun tiende voor het eerst over het Priesterschap hebben nagedacht.

Bijna twee op de drie zijn vele jaren misdienaar geweest (59%). 34% was lid van de scouting. Driekwart nam deel aan de Wereldjongerendagen (WJD), en ruim een ​​derde bezocht regelmatig een religieuze gemeenschap. De nieuwe lichting Priesters wil ook duidelijk uitdragen Priester te zijn en verkiest het dragen van een soutane boven burgerlijke kleding. Zij staan niet afwijzend tegenover traditionaliteit en maken zich zorgen over moderniseringen onder de huidige Paus.

Voor Mgr. Jean-Marc Micas, die al lange tijd betrokken is bij de opleiding, biedt de enquête van La Croix onder de 673 seminaristen een representatieve momentopname van de Priesters van morgen.

Volgens kerkelijke statistieken beginnen in Frankrijk elk jaar tussen de 100 en 200 kandidaten aan het propedeutisch jaar van onderscheiding over hun roeping. Daarna start ongeveer 80 procent aan de eigenlijke priesteropleiding. Van de 24 seminaries in Frankrijk zijn er 13 diocesane seminaries en 9 verbonden aan een religieuze communiteit. Ook is er  een Frans pontificaal seminarie in Rome.

De opleiding van Franse seminaristen is gebaseerd op vier dimensies: menselijk, spiritueel, intellectueel en pastoraal. De intellectuele toerusting is van universitair niveau.