Frankrijk: Steeds meer kerken sluiten….door vandalisme!

Leestijd: < 1 minuut -Parijs- (KNA) Na recente gevallen van vandalisme en diefstal hebben meerdere parochies in Frankrijk gekozen voor sluiting van hun kerkgebouwen, buiten de vieringen.

De Franse krant ‘La Croix’ berichtte donderdag over deze sluitingen, waarvan de aanleiding roof van liturgische voorwerpen, relikwieën en Kruiswegstaties, ontering van Hosties en vernielingen.

De kunstexpert van de Franse Bisschoppenconferentie, Gautier Mornas, hoopt dat de parochies hun kerken voor de gelovigen open kunnen houden. Het is voor de toekomst echter onontkoombaar om kunstvoorwerpen in een centraal register vast te leggen, om
bij eventuele diefstal, de stukken op kunstmarkten of internet te kunnen identificeren.

Landelijk heeft in Frankrijk een kwart van de Bisdommen zijn religieus erfgoed nog niet geïnventariseerd; bij een ander kwart van de bisdommen is men nog volop bezig. Vandalisme in kerken is in Frankrijk, sinds een aantal jaren, een groeiend probleem. In 2019 noteerde het ministerie van Binnenlandse Zaken 1.052 anti-christelijke voorvallen, waaronder 996 strafrechtelijke feiten en 56 dreigingen.