Franse regering treedt op tegen anti-gay priester

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 27 maart 2024 ~ 06:19 uur ~ Bron: Redactie Kerk/TF1 ~ Beeld: Screenshot

-Parijs- De Franse regering onderneemt juridische stappen tegen abbé Matthieu Raffray, een Rooms-katholieke priester, omdat hij homoseksualiteit als een zwakte en zonde heeft omschreven. Aurora Bergé, minister voor integratie, inclusiviteit en gelijkheid, heeft de uitspraken van de priester als beschamend en strafbaar omschreven en heeft het parket gevraagd een onderzoek in te stellen.

Abbé Matthieu Raffray, een zogenaamde ‘heimwee-priester’ die de traditionele Latijnse Mis opvoert en die populair is onder Franse rechts-extreme katholieken op sociale media, plaatste een korte video op internet, waarin hij uitlegt dat homoseksualiteit een “zwakte en zonde” is: “Wij hebben allemaal zwakheden: de hebzuchtigen, de opvliegers, de homoseksuelen”, legt hij uit aan zijn volgers. Hij beschouwt homoseksualiteit als een van “de grote zonden en ondeugden die de mensheid kent”. Aurore Bergé, de Franse minister die verantwoordelijk is voor de bestrijding van discriminatie, noemde zijn opmerkingen onaanvaardbaar.

In een bericht op X door de minister, bevestigt zij “het Openbaar Ministerie op de hoogte te hebben gebracht van de homofobe opmerkingen van de heer Raffray op zijn sociale netwerken.” In haar boodschap voegt zij toe: “Praten over homoseksualiteit als een zwakte en zonde is beschamend.”

Abbé Raffray krijgt ook kritiek omdat de minister van mening is dat zijn opmerkingen indirect ‘conversietherapieën’ bevorderen, die sinds 2022 in Frankrijk verboden zijn. In januari verklaarde de priester op zijn Twitter-account dat ‘elke conversie ‘spiritueel is’. Zijn opmerkingen ontketenden een golf van protest van LGBT-verenigingen.

 

In een interview met het katholieke weekblad ‘Famille Chrétienne’ uitte de geestelijke zijn bezorgdheid over de aanval op de traditionele leer van de katholieke kerk inzake seksualiteit.

Het is niet de eerste keer dat het standpunt van de Rooms-katholieke kerk over homoseksualiteit voor de Franse rechtbanken wordt gebracht. In 2022 werd een proces gevoerd tegen de extreem rechtse ‘Renaissance Catholique’-vereniging, vanwege opmerkingen in een in 2019 gepubliceerd artikel, waarin homoseksuele verbintenis als een “ernstige zonde” werd beschreven. Een klacht daarover werd ingediend door drie LGBT-rechtenverenigingen.