Frater Willibrordus Prijs voor Hans Bijl

Leestijd: 2 minuten
Maandag 4 maart 2024 ~ 10:39 uur ~ Bron: Redactie Varia/BNNVARA ~ Beeld: BNNVARA

 -Hilversum- Met een beschrijving van gamma-uiltjes, een kleine bruine nachtvlinder die zowel overdag als ‘s nachts vliegt, heeft Hans Bijl uit Drachten de zogeheten Frater Willibrordus Prijs gewonnen van het radioprogramma Vroege Vogels.

Dat is zondagochtend bekendgemaakt in het BNNVARA-programma op NPO Radio 1. De prijs, die dit jaar voor de vijfde keer werd uitgereikt, gaat naar de “meest inspirerende waarneming” op de Fenolijn, al jarenlang een populaire rubriek in Vroege Vogels.

Via de Fenolijn kunnen mensen een natuurwaarneming doorbellen, van de bloei van het eerste bloeiende lenteklokje tot de paddentrek. Tussen 20 februari 2023 en 20 februari 2024 kwamen er duizenden meldingen binnen.

Op het raam getikt

Bijl gaf zijn prijswinnende waarneming van de gamma-uiltjes vorig jaar zomer door. “Donderdagavond werd er rond een uur of tien ‘s avonds op het raam getikt”, begon hij zijn inzending.

“Het was de overbuurvrouw. Ik moest even bij haar in de tuin komen kijken, want er waren allemaal vlinders, op en rondom de bloeiende planten. Snel naar haar toe, en inderdaad, het miemelde van de nachtvlinders. Allemaal gamma-uiltjes, of ook wel pistooltjes genoemd. Terug naar mijn eigen tuin. Ook hier, tientallen gamma’s op de flox en de lavendel. Waarschijnlijk is er massale trek geweest.”

Explosief
Volgens de jury klopte alles aan de inzending van Bijl. “De beller neemt ons in de melding mee naar een tijdstip waarop veel mensen al slapen. Er speelt zich op dat uur iets af dat explosief is, maar dat tóch, vanwege het tijdstip, voor velen ongezien zou blijven.” Bijl wint met zijn waarneming een aquarel met gamma-uiltjes, gemaakt door kunstenaar Erik van Ommen.

De prijs van Vroege Vogels is genoemd naar de in 2019 overleden frater Willibrordus (foto links) uit De Bilt, die sinds de start van de Fenolijn in 2001 een vaste beller was van de rubriek. De naam van de rubriek verwijst naar de fenologie, de tak van de wetenschap die kijkt naar jaarlijks terugkerende gebeurtenissen in de natuur, zoals de vogeltrek en de bloei van bomen en bloemen.