Fred Emmer (85) overleden

Leestijd: < 1 minuut -HILVERSUM- Oud nieuwslezer Fred Emmer is overleden. Hij sliep dinsdag vredig in, zo laat zijn familie weten aan de NOS.

Emmer presenteerde vele jaren het NOS -Journaal. In de jaren 60,70 en 80 van de vorige eeuw behoorde Emmer tot de bekendste gezichten van de Nederlandse  tv en het journaal.

Emmer presenteerde van 1962 tot 1965 het NTS Journaal (de voorloper van de NOS), vertrok toen naar de reclamewereld maar keerde in 1971 terug als vaste nieuwslezer bij het Journaal. In 1988 stapte hij over naar de VPRO, waar hij twee seizoenen het programma Waskracht! presenteerde.

Zijn loopbaan begon bij de Wereldomroep en de NCRV. In 1962 vertrok hij daar om voltijds aan de slag te gaan bij het NTS Journaal, later het NOS-Journaal. Hij begon als verslaggever. Emmer stond bekend als de man met de keurige stem en dictie. Hij versprak zich nooit en gebruikte nooit het woordje ‘uh’. Zijn laatste nieuwsuitzending voor de NOS deed Emmer in 1987. Het enige incident in zijn lange carrière was een langdurige hoestbui, begin 1985. Half buiten adem en benauwd klinkend las hij het bulletin toch uit, meldt de NOS. Over zijn keurige uitspraak zei hij ooit: “Er wordt tegenwoordig geen ABN meer gesproken, maar Algemeen Aanvaardbaar Nederlands. Ik geloof dat ik dat niet zo erg vind. Belangrijker is dat de presentatoren begrijpen wat ze lezen.’’

Na zijn werk bij de NOS, stapte de altijd keurige en onberispelijke Emmer in een totaal ander metier: de erotiek.