Gaat de Paus een vrouw benoemen in topfunctie in de Curie ?

Leestijd: 2 minuten

-Vaticaanstad/Madrid Voor het eerst in de geschiedenis zou de Paus een vrouw aan het hoofd kunnen plaatsen van een Vaticaanse Curie-secretariaat. Volgens het Spaanse “Religion Digital” ligt het zelfs in de planning. De Italiaanse econome Claudia Ciocca zou hoogste baas worden op het Vaticaanse secretariaat voor economische zaken.

Afgelopen maandag ontving Paus Franciscus een van de topmensen van dit secretariaat, Luigi Misto. Zoals gebruikelijk ging het Vaticaan, na afloop, niet op de details van het gesprek in. Maar het is vrijwel zeker dat het gesprek (deels) ging over de aanstaande benoeming van een nieuw hoofd voor dit secretariaat, daar wordt al enige tijd aan gewerkt.

De laatste Prefect, Kardinaal George Pell, had het ambt sinds 1 juli 2017, min of meer verlaten, om
in Australië voor de rechtbank verantwoording af te leggen in een tegen hem lopende misbruikzaak. In december 2018 werd hij daarvoor in eerste aanleg schuldig bevonden en in maart van dit jaar tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Pell ging weliswaar in hoger beroep maar de Paus besloot toen, om hem toch ook maar formeel uit zijn functie te zetten.

Hoogstgeplaatste vrouw in het bijna 600-jarig bestaan van de Romeinse Curie

Zou Ciocca daadwerkelijk een benoeming krijgen, dan is zij voor alle economische en financiële zaken van de Heilige Stoel en de Vaticaanstaat verantwoordelijk en rechtstreeks verantwoording verschuldigd aan de Paus. Zij zou dan de hoogstgeplaatste vrouw zijn in het bijna 600-jarig bestaan van de Romense Curie.

Ciocca werkte voorheen voor de internationale accountantsorganisatie KPMG en kreeg in die functie eind 2013 de opdracht om de gehele boekhouding van het Vaticaan te controleren. In januari 2016 stapte zij over naar het Vaticaan en kwam in dienst van de Heilige Stoel. Daar werkt zij sindsdien. op het in 2014 opgerichte secretariaat voor economische zaken, als bureaucheffin van de Prefect en is daar met de algehele controle belast.

De Secretaris-Generaal van het secretariaat voor economische zaken, de Maltese Priester Alfred Xuereb, werd door de Paus in februari 2018 tot Nuntius in Korea en Mongolië  benoemd. Sindsdien was de tweede man, de Italiaanse Priester Misto formeel de chef, Claudia Ciocca de facto al nummer twee  in het secretariaat.

Naast haar functie heeft de econome Ciocca een hoogleraarschap aan de Romeinse universiteit Santa
Croce. Daar geeft zij les in kerkelijk management. Gestudeerd heeft Ciocca aan de Universiteit Milaan-Bicocca, waar zij in 2002 afstudeerde in economische wetenschappen en bedrijfsvoering. Tenslotte was zij van 2003 tot aanvang 2016 voor de Spaanse tak van KPMG als senior managerin werkzaam.

Bron: KNA Foto: PBKiseleVaelv/Patheos-EMB