Gänswein wordt Nuntius in Costa Rica ?

Leestijd: 3 minuten
Woensdag 22 maart 2023 – 00:32 uur – Bron: Redactie Kerk/KNA/A. Englisch – Beeld: Publiek domein

-Vaticaanstad- Volgens eerste geruchten uit goed ingevoerde Vaticaanbronnen zou de  prive-secretaris van wijlen Paus Benedictus XVI, Aartsbisschop Georg Gänswein, Nuntius ( ambassadeur) van het Vaticaan in Costa Rica kunnen worden. Lees verder onder de reclame>

Het Spaanstalige religieportaal ‘Religion Digital’ meldt dat de Heilige Stoel de Costa Ricaanse autoriteiten om toestemming  heeft gevraagd voor een diplomatieke verblijfs- en werkvergunning. Het is gebruikelijk dat het Vaticaan dit niet voor een algemene persverklaring bekend maakt, maar het wordt ook niet ontkend.

Op verzoek van persagentschap KNA (Katholische Nachrichten Agentur) liet de Bisschoppenconferentie van Costa Rica vanavond weten geen informatie te willen verstrekken over de zaak.

Nieuwe taak

Aartsbisschop Gänswein wacht momenteel op Paus Franciscus om hem een ​​nieuwe taak toe te wijzen. Bijna twee weken geleden, na een gesprek met Paus Franciscus, legde de 66-jarige uit dat hij zijn toekomstige taak nog niet kende.

Executeur-testamentair

Op dit moment werkt de Aartsbisschop als executeur-testamentair van de nalatenschap van Benedictus XVI, die op oudejaarsdag op 95-jarige leeftijd overleed. Gänsweins autobiografische boek ‘Niets dan de waarheid’, dat kort daarna werd gepubliceerd, haalde de internationale pers. Het boek is inmiddels verschenen in het Italiaans en Duits en is een bestseller. Literatuurcritici hebben niet veel met het boek op. Het zou nauwelijks iets toevoegen aan hetgeen al bekend was, zoals de slechte verhouding tussen Franciscus en Gänswein.

Schandalen

Het Midden-Amerikaanse land Costa Rica heeft iets meer dan vijf miljoen inwoners, waarvan iets meer dan 50 procent Rooms-Katholiek is. Ook daar wordt de Kerk geteisterd door (seks)schandalen. Zo beval een rechtbank in augustus 2022 de Kerkleiding tot het betalen van een schadevergoeding aan een slachtoffer van seksueel misbruik door een Priester. Zijn seksuele escapades zouden door de Kerkleiding in de doofpot zijn gestopt.

‘Rustoord-Nuntiatuur’ in de diplomatieke wereld

Desalniettemin wordt Costa Rica volgens ‘Religion Digital’ beschouwd als een ‘rustoord-Nuntiatuur’ in de diplomatieke wereld. Nuntiaturen zijn permanente diplomatieke vertegenwoordigingen van de Paus, een soort ambassades.

De huidige Nuntius, Aartsbisschop Bruno Musaro, wordt in juni 75 en heeft al aangeboden om af te treden. Historisch gezien heeft de Kerk in Costa Rica nauwe banden met de voormalige koloniale bezetter Spanje. Het eerste Bisdom werd gesticht in 1531. In 1850 werd de Kerkprovincie Costa Rica opgericht.

Vaticaanse ‘mores’

Mocht Gänswein door de Paus naar Costa Rica worden gestuurd, dan is dat veelzeggend. De relatie tussen beide mannen was een broze. Paus Franciscus wilde hem niet langer als naaste medewerker, omdat (vertrouwelijke) informatie van Paus Franciscus, bij Benedictus op het bureau terecht zou kunnen komen en via die weg bij bepaalde Kardinalen. Dat Gänswein nu, wellicht, naar Costa Rica gaat, betekent in de Vaticaanse ‘mores’ dat één persoon minder de Paus voor de voeten loopt in het Vaticaan.

De andere kant van de medaille is het weinige werk dat een Nuntiatuur in Costa-Rica met zich meebrengt. Mocht Gänswein er zweetaanvallen bekomen, dan is het zeker niet van het werken, eerder door de hoge temperaturen. Het weinige werk voor een Nuntius aldaar zou voor Gänswein een reden kunnen zijn om wederom een boek te schrijven. Wellicht heeft hij nog feiten die zijn eerste boek niet gehaald hebben.