400 misbruikrechtszaken, Bisdom San Diego overweegt een faillissement

Leestijd: 3 minuten

Bisschop McElroy: “Wij zullen nooit het leed vergeten dat wij hebben aangericht”

Dinsdag 14 februari 2023 – 19:39 uur – Bron: Redactie Kerk/1010WINS/CNN – Beeld: Publiek domein
 -New York- Het Amerikaanse Bisdom San Diego krijgt te maken met ongeveer 400 rechtszaken wegens vermeend seksueel misbruik van minderjarigen door Priesters, religieuzen en leken. De oorzaak: een Californische wet uit 2019 die slachtoffers gedurende drie jaar de tijd geeft om misbruik alsnog aan te klagen, ongeacht hoe lang geleden. Omdat dit een golf aan schadeclaims met zich mee zal brengen heeft Kardinaal Robert McElroy geestelijken en gelovigen laten weten dat het Bisdom weinig anders rest dan een faillissement aan te vragen. Lees verder onder de reclame>

McElroy liet de boodschap afgelopen zondag voorlezen in alle parochiekerken. Een fors deel van de Kerkelijke reserves ($ 198 miljoen Dollar) heeft het Bisdom San Diego in 2007  betaald om 144 misbruikclaims te schikken, daardoor zo McElroy, is het Bisdom financieel uitgeput. Die claims waren het gevolg van een eerdere opheffing van de verjaringstermijn bij misbruikzaken in de staat Californië. “Zelfs met een verzekering zal het Bisdom dergelijke bedragen niet kunnen uitbetalen” om de aankomende golf aan processen te schikken, schreef McElroy in de brief aan de parochies.

Billijk

“Faillissement aanvragen kan nu een weg bieden om ervoor te zorgen dat de activa van het Bisdom op billijke wijze worden gebruikt om alle slachtoffers van seksueel misbruik te compenseren, terwijl de Kerkelijke werkzaamheden zoals: geloofsvorming, pastoraal leven en hulpverlening aan de armen en gemarginaliseerden worden voortgezet,” zegt McElroy .

Als de claims van de huidige rechtszaken vergelijkbaar zijn met die van 2007, zou de uitbetaling van het Bisdom aan slachtoffers in de buurt van $ 500- $ 600 miljoen kunnen komen, wat het Bisdom beweert niet te hebben. De 400 rechtszaken vloeien voort uit de Californische wetgeving AB 218, die de verjaringstermijn voor claims van seksueel misbruik van een minderjarige voor drie jaar, van 1 januari 2020 tot 31 december 2022, afschafte.

Tot in eeuwige dagen

Advocaten van de slachtoffers zijn van plan volgende week een rechtszaak aan te spannen die de bewering van het Bisdom betwist dat het niet over de middelen beschikt om de claims te betalen. Een andere overweging dan geldgebrek is de zorg van het Bisdom over een wetsvoorstel dat is ingediend bij het parlement en dat de verjaringstermijn bij misbruikszaken volledig zal opheffen, waardoor de Bisdommen tot in eeuwige dagen kwetsbaar zouden blijven voor rechtszaken.

Volgens advocaten van slachtoffers kloppen de beweringen van de Bisschop niet. Aan onroerend goed en effecten zou het Bisdom over ten minste 600 miljoen Dollar beschikken. “Het is heel, heel triest voor slachtoffers omdat zij niet weten wat een faillissement gaat betekenen,” zei jurist Zalkin, die diverse slachtoffer bijstaat. “Het eerste dat in hen opkomt, is dat hun gerechtigheid wordt ontzegd, dat hun zaak wordt afgewezen en dat zij geen eerlijke vergoeding krijgen.”

De meer dan 400 claims die de afgelopen drie jaar zijn ingediend, dateren deels nog uit 1945. 70 procent van de claims valt tussen 1945 en 1975, de meest recente claim is van 1996. Slechts vier van de beklaagden zijn nog in leven en geen van hen is nog werkzaam, aldus het Bisdom. In de voorleesbrief benadrukte McElroy het feit dat geen van de claims deze eeuw is binnengekomen.

Duizelingwekkende juridische kosten

“Dit weerspiegelt de realiteit dat de Kerk enorme stappen heeft ondernomen om seksueel misbruik van minderjarigen ‘uit te roeien’ en de bescherming van minderjarigen te bevorderen”, zei McElroy. “Toch moet het Bisdom de duizelingwekkende juridische kosten van het inhuren van adcocaten bij deze nieuwe rechtszaken onder ogen zien.”

Het Bisdom San Diego is het tweede Californische Bisdom dat een mogelijke aanvraag van faillissement aankondigt als gevolg van de opheffing van de verjaringstermijn van Californië in 2019. Bisschop Robert Vasa van Santa Rosa kondigde begin december aan dat de advocaten van het Bisdom vóór maart 2023 het faillissement willen aanvragen. Het Bisdom wordt geconfronteerd met meer dan 130 claims welke dateren uit 1962, toen het Bisdom werd opgericht, aldus Vasa.

Maximaal beschermen van minderjarigen

“Het seksueel misbruik van minderjarigen door medewerkers van de kerk en de manier waarop daarmee werd omgegaan in de afgelopen decennia vormen de grootste zonde van onze Kerk in de vorige eeuw”, zei McElroy. “Wij moeten en zullen – te allen tijde- doorgaan met het maximaal beschermen van minderjarigen, het bieden van nazorg aan degenen die zijn misbruikt en onze Diocesane middelen gebruiken om degenen die slachtoffer zijn geworden, ruimhartig te compenseren.”