Geeft Biden, na 59 jaar, donderdag de ‘JFK Assassination Files’ vrij? UPDATE 16 december

Leestijd: 2 minuten
Update zie onder artikel
Maandag 12 december 2022 – 11:40 uur – Bron: Redactie kerk/ADN/1010WINS – Beeld: Publiek domein
 -Washington- De Amerikaanse president Biden krijgt donderdag de kans om de nog meer dan 16.000 geclassificeerde documenten vrij te geven die betrekking hebben op de moord op John F. Kennedy in 1963.

2017

Volgens deskundigen en historici bevatten die documenten nog het meest gevoelige materiaal over de schokkende moord op de 35e president, nu ruim 59 jaar geleden.

Met een in oktober door de Mary Ferrell-foundation aangespannen kort geding probeert men nu de regering Biden en het Nationaal Archief te dwingen alle documenten die verband houden met de moord vrij te geven. Hierbij wordt verwezen naar de ‘President John F. Kennedy Assassination Records Collection Act’ uit 1992, die opriep om de verslagen over de moord op JFK uiterlijjk tegen 2017 vrij te geven.

Voormalig president Trump verlengde, middels zijn bevoegdheden als President, de deadline in 2018. Als reden gaf Trump aan dat de documenten dusdanig schokkende feiten bevatten dat deze niet onmiddelijk kunnen worden vrijgegeven.

Waarom worden de documenten nog steeds geheim gehouden?

Amerikaanse media en onderzoekers, houden het meest rekening met onderstaande theses:

  1. Sommige buitenlandse CIA-geheimagenten die na de moord informatie erover verschaften zijn nog in leven en/of actief en zouden in gevaar komen.
  2. De documenten tonen aan dat de CIA en de FBI in de maanden voor de moord fouten maakten die de president het leven kostten.
  3. De moord werd bevolen door de Amerikaanse maffia nadat Kennedy en zijn broer Robert de georganiseerde misdaad de oorlog hadden verklaard.
  4. Kennedy werd vermoord op bevel van de USSR omdat hij de oorlog in Vietnam wilde beëindigen en onderhandelingen wilde aanknopen met Cuba.

Kennedy, de eerste Katholieke President van de VS

De moord op President John Fitzgerald Kennedy, de vijfendertigste en eerste Rooms-Katholieke President van de VS, vond op 22 november 1963 plaats te Dallas (Texas) om 12:30. Kennedy raakte dodelijk gewond door geweerschoten toen hij in een open limousine over Dealey Plaza gereden werd. Na aankomst in het Parkland Memorial Hospital (acht minuten later) probeerden artsen hem tevergeefs te redden.

Zijn rijtoer was onderdeel van een bezoek aan de staat Texas mede georganiseerd met het oog op zijn eventuele herverkiezing in 1964. Kennedy was de vierde Amerikaanse President die vermoord werd en de achtste die tijdens de uitoefening van zijn ambt overleed.

Binnen een uur werd Lee Harvey Oswald gearresteerd. Later op die dag werd hij eerst beschuldigd van de moord op agent J.D. Tippit en daarna van de moord op Kennedy. Anderhalve dag later werd Oswald echter neergeschoten door maffialid en nachtclubeigenaar Jack Ruby. Net als Kennedy overleed ook Oswald in het Parkland ziekenhuis. Ruby stierf er ook in 1967.

In de loop der jaren zijn steeds meer Amerikanen gaan twijfelen aan het feit dat Kennedy door Oswald zou zijn vermoord. Donderdag zal de wereld meer weten over de toedracht…of niet.

UPDATE 16 december:

President Joe Biden heeft documenten vrijgegeven. 97 procent van alle documenten kan nu worden ingezien. Helaas is een deel zwart geblakerd door censuristen. Alles over een samenzwering vanuit de Amerikaanse politiek, de Russen of de Maffia is onleesbaar gemaakt. Klik H I E R voor de openbaar gemaakte documenten.