Geen bloemen uit Holland meer voor de Paus, of toch wel? UPDATE

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 27 januari 2022 07:26 – Bron: Redactie kerk/P. Deckers – Beeld: P. Deckers
  -Posterholt- Het zat er vorig jaar al aan te komen, maar nu is het harde realiteit. Aan een meer dan 35-jarige traditie komt aan een eind.

Op het Sint Pietersplein in Rome zal men met Pasen niet langer kunnen genieten van Nederlandse bloemversieringen. Vanwege de al bijna twee jaar durende coronapandemie haken sponsoren af, zo meldt hoofdarrangeur Paul Deckers.

“De gevolgen van Corona zijn voor alle nationale en internationale evenementen enorm. Ook Nederlands meest bekende internationale bloemenproject, de florale aankleding op het Sint Pietersplein in Vaticaanstad met Pasen, is in 2020 en 2021 niet gerealiseerd vanwege de pandemie. Corona heeft de nieuwe sponsoren van de bloemen voor de Paus helaas doen besluiten af te zien van de eerder toegezegde sponsoring van het project’, aldus de floraal vormgever uit Posterholt.

Sinds 1988

Vormgever Paul Deckers is sinds 1988 betrokken bij het project en sinds 2015 verantwoordelijk voor de hele organisatie en realisatie van de bloemversiering op het Sint Pietersplein. Het project werd geïnitieerd door de gebroeders Van der Voort in 1985 en is bekend van de befaamde spreuk van de Pontifex aan het eind van zijn toespraak met Pasen: “Bedankt voor de bloemen”.

“De realisatie van de jaarlijkse bloemversiering, samen met mijn fantastische team, alle betrokken partijen en kwekers, heb ik altijd als een voorrecht en eer gezien. Ik ben dankbaar dat wij jarenlang de mogelijkheid hebben gehad de Nederlandse bloemsierkunst en sierteelt op een internationaal platform te mogen presenteren. Dat ik van Paus Franciscus in 2015 de Pauselijke onderscheiding ‘Bene Merenti’ mocht ontvangen is voor mij de kroon op mijn werk. Zowel Paus Johannes Paulus II, Paus Benedictus XVI én Paus Franciscus spraken hun dank uit voor de bloemen uit Nederland. Dit compliment is uniek en van bijzonder grote waarde’,” aldus de hoofdarrangeur.

Oostenrijk neemt stokje over?

Flora Austria, een overkoepelend orgaan van de snel opkomende bloemen- en plantensector in Oostenrijk, probeerde een aantal jaren geleden al om de Nederlanders op te volgen in het Vaticaan. Om diverse redenen, waaronder Corona, ging dat tot op heden niet door. Of het de Oostenrijkers gaat lukken om al met Pasen 2022 het Vaticaan van bloemen te voorzien is onduidelijk. Maar in 2023 zou er vanaf het balkon van de St. Pieter wel eens een tekst kunnen klinken als: “Vielen Dank für die Blumen aus Oesterreich”.

U P D A T E 29 JANUARI

Op de valreep toch ook goed nieuws. De ‘Kerk der Friezen’ o.l.v. priester Antoine Bodar wil actie om de jaarlijkse bloemenhulde voor te laten bestaan. Hoewel de kosten in de vele honderdduizenden Euro’s zullen gaan lopen, denkt een groep Nederlanders dat de bloemenpracht met Pasen kan blijven voortbestaan. Maandag 31 januari komt er een eerste persverklaring waarin de plannen uit de doeken worden gedaan. Inmiddels hebben naast de Oostenrijkse floristen óók de Duitse bloemhandelaren hun kans geroken. De FDF (Fachverband Deutscher Floristen) is op een idee gebracht en overlegt ‘en petit comité’ nog dit weekeinde over de mogelijkheden en de kosten. Het lijkt er dus op dat de Paus voorlopig niet zonder bloemen zit. Er is hoop.