Gemonde: Parochiebestuur en dorpscommisie ‘botsen’

Leestijd: 2 minuten

GEMONDE –  Hans Slegers is inwoner van Gemonde en lid van de dorpsraad, hij heeft het helemaal gehad met de houding van het plaatselijke Parochiebestuur van de Heilige Michaëlkerk in Gemonde. Slegers is uiteindelijk, ten einde raad, in de pen geklommen en beklaagt zich nu bij Bisschop Gerard de Korte.

In de ogen van Slegers is het Parochiebestuur van de Heilige Michaëlparochie vrijwel onbenaderbaar en zeker niet meewerkend als het omde  dorpsbelangen gaat. Slegers stelde een brief van twee A-viertjes op, gericht aan Mgr. De Korte, Bisschop van het Bisdom Den Bosch. Zijn ontevredenheid: het overleg over de toekomst van het Kerkgebouw, dat wellicht op termijn zal worden gesloten en een ‘binnendoorpaadje’ te weten het Kloosterpad dat door kinderen van de aanpalende Lambertusschool gebruikt zou kunnen worden om veilig van en naar school te kunnen.

Bisschop mag Salomonsoordeel uitspreken

Over het Parochiebestuur kan Slegers kort zijn, dat is nauwelijks bereikbaar en als hij contact krijgt is de communicatie kort-en-bondig en alles behalve meewerkend. Het lijkt er op dat de sluiting van de Kerk, door het wegblijven van veel bewoners, bij het Parochiebestuur kwaad bloed heeft gezet en zij nu wraak willen nemen op de bewoners, meldt een dorpsbewoner die niet met naam genoemd wil worden. “Er is ook geen enkele wil om mee te werken aan een veiliger omgeving”, aldus Slegers.

In het dorp bestond een multifunctioneel dorpshuis ‘de Kei’, toen dat werd gesloten werden de activiteiten verplaatst naar de Lambertusschool, maar dat was niet de bedoeling van de dorpsraad. Die had graag de Kerk behouden voor het dorp en aldaar het dorpshuis in gevestigd, zo had dan de Kerk voor het dorp behouden kunnen blijven. Ook de discussie over het gebruik van het Kloosterpad tussen de school en de parkeerplaats van de Kerk is een probleem. De zeggenschap over het Kloosterpad ligt bij het Parochiebestuur. De dorpsraad zou graag zien dat de kinderen dat pad gebruiken om naar school te gaan. De ouders die de kinderen brengen en halen zouden dan op het Kerkplein kunnen parkeren, een veilige oplossing omdat men dan de verkeersdrukke Lambertusweg kan mijden, het gaat dan alleen om recht van overpad, maar ook hier geen medewerking van het Kerkbestuur, zo Slegers.

Nu het Parochiebestuur, om haar moverende redenen, niet reageert, heeft Slegers ten einde raad maar een lange brief aan de Bisschop gezonden, die mag nu het Salomonsoordeel uitspreken.

Foto: wikimedia

.