Geweld tegen minderjarigen in Nigeria zelden bestraft

Leestijd: < 1 minuut -Abuja- (KNA) Sexueel misbruik van kinderen wordt in Nigeria slechts zelden juridisch onderzocht of bestraft.

Minder dan vijf procent van de slachtoffers lukt het om de daders later voor de rechter te krijgen om verantwoording af te leggen, dat zegt de Nigeria-vertegenwoordiger van de VN-organisatie Unicef, Peter Hawkins, op de dag van het Afrikaanse kind. Redenen daarvoor zijn vaak gebrek aan geld of gebrek aan vertrouwen in het juridische systeem. Ook worden kinderen steeds vaker willekeurig en samen met volwassenen in een cel  gezet.

(Sexueel) geweld

Volgens de woordvoerder van het Nigeriaanse kinderparlement, Maisara Abdulkhadir Abbas, neemt (sexueel) geweld tegen kinderen steeds meer toe. Misbruik heeft plaats in het ouderlijk huis, op scholen, in gevangenissen en op religieuze grondslag tijdens rituele ontmaagdingen.

De dag van het Afrikaanse kind wordt sinds 1991 jaarlijks in meerdere landen op 16 juni gevierd. Deze dag wil een aanzet geven tot debat en discussie over de rechten en levens-omstandigheden van Afrikaanse kinderen.

Dit jaar werd opgeroepen tot een betere toegang tot het justitiële systeem. Gelijktijdig werden de scholieren herdacht, die op 16 juni 1976 tijdens de zogenaamde Soweto-opstand in Zuid-Afrika werden gedood. Zijn hadden destijds geprotesteerd tegen het racistische schoolsysteem tijdens het Apartheid-regime.