Hoeveel eieren per week is gezond ?

Leestijd: 3 minuten Eieren werden jarenlang beschouwd als cholesterolbommen en konden alleen met een gerust geweten worden genoten tijdens het ontbijt op zondag. Toch zijn het perfecte eiwitbronnen. Maar hoeveel eieren per week zijn gezond? Wij vonden een verrassend antwoord.

Het kippenei is een van de meest controversiële natuurlijke voedingsmiddelen. Het werd lange tijd gedemoniseerd als ongezonde cholesterolbom, terwijl het ei tegelijkertijd toch onmisbaar is voor krachtsporters als eiwitleverancier? Vreemd! Maar wat is er mis: is het ei nu wel gezond of niet? En hoeveel eieren kunnen wij elke week veilig eten?

Wat zit er in een ei ?

Een ei bevat ongeveer 12,8 procent hoogwaardige eiwitten, 11,3 procent vet en slechts 0,7 procent koolhydraten. Bovendien zijn de vitaminen A, D, K, B2, B6, B12, foliumzuur, fosfor, natrium, kalium en calcium inbegrepen.

Eierdooiers bevatten de meeste ingrediënten en bevatten, in procentuele termen, zelfs meer proteïne dan het eiwit. Dus wie de gele eierdooier weggooit uit angst voor vet en cholesterol en alleen het eiwit eet, die gooit ook waardevolle vitaminen en mineralen weg, zelfs meer dan in het eiwit!

Met een waarde van 100 heeft het ei een optimale biologische waarde, omdat het alle acht essentiële aminozuren bevat die het lichaam nodig heeft. Als U het ei bijvoorbeeld in een maaltijd met aardappelen combineert, bereikt U zelfs een waarde van ongeveer 130. Hoe hoger de waarde, hoe beter de voedingseiwitten kunnen worden gebruikt en omgezet in lichaamseigen eiwitten. Als vegetariër en atleet kun U dus Uw lichaam optimaal van eiwit voorzien zonder eiwitpoeder te nemen.

Hoe groot is een doorsnee ei ?

Deze vraag valt niet zo gemakkelijk te beantwoorden, omdat eieren in verschillende groottes worden verkocht en elke grootteklasse ook een breed assortiment heeft. Maat S zijn eieren tot 53 gram, maat M 53 tot 64 gram, L 63 tot 73 gram, XL 73 tot 90 gram.

Verhogen eieren mijn cholesterol ?

Nu wordt het een beetje ingewikkeld, omdat eieren eigenlijk veel cholesterol bevatten. Een M-klasse ei bevat 200 tot 230 mg cholesterol. Huisartsen en voedingsdeskundigen bevelen echter aan om niet meer dan ongeveer 300 mg cholesterol per dag te consumeren. Omdat cholesterol ook voorkomt in andere dierlijke voedingsmiddelen zoals melkprodukten, vlees en worst, wordt de dagelijkse behoefte snel gedekt. Lees verder onder de foto>>

Nu is de geschiedenis van cholesterol een beetje complex, omdat het grootste deel van het cholesterol door het lichaam zelf wordt geproduceerd. Studies hebben de afgelopen jaren aangetoond dat cholesterol in de voeding geen negatieve gevolgen heeft voor de meeste mensen omdat het lichaam zijn eigen cholesterolregulatie doet. Ons lichaam produceert zelf cholesterol, wanneer wij extra cholesterol tot ons nemen, verlaagt het lichaam automatisch de eigen aanmaak van cholesterol en overtollig cholesterol wordt vanzelf door het lichaam weer afgevoerd.

De consumptie van eieren is niet relevant voor het cholesterolgehalte. Bij sommige mensen leidt dit zelfs tot een cholesterolverlaging, bij anderen blijft het hetzelfde of een lichte verhoging. Er zijn echter mensen die een storing hebben in het automatisch regulerende afvoermechanisme en die chronisch verhoogde cholesterolwaarden hebben. Hier adviseert men om een cholesterolarm te eten – en dus ook om eieren af te zweren. “Mensen met reumatische aandoeningen mogen geen eierdooiers eten. Zij moeten dierlijke vetten mijden omdat deze ontstekingen bevorderen.

Hoeveel eieren zijn dan nog gezond ?

Voedingsdeskundigen raden aan niet meer dan twee of drie eieren per week te consumeren om hoge bloedvetwaarden en daaruit voortvloeiende hartziekten te voorkomen. Dit is een zeer conservatieve schatting en geldt natuurlijk niet voor de ganse bevolking. Vegetariërs, bijvoorbeeld, eten minder dierlijke produkten, dus zij consumeren automatisch veel minder cholesterol en kunnen zonder aarzelen meer eieren eten. Overigens houden Nederlanders en Vlamingen zich hier niet aan, statistisch eten wij in de lage landen 231 eieren per jaar – dus ongeveer vier tot vijf eieren per week.

Zelfs 10 tot 15  eieren per week zijn geen probleem, zeggen voedingsdeskundigen, als men maar geen reumatische ziektes heeft. Wie weinig of geen vlees eet en regelmatig beweegt of sport, kan de kleine proteïne- en vitaminebom zelfs dagelijks eten. Eieren vormen een belangrijke bijdrage aan de spieropbouw (vooral na het sporten), maar voorkomen ook een hongergevoel en kunnen daardoor een bijdrage geven tot gewichtsverlies.

Bron: Fit&Voeding Foto: Pixabay-symboolfoto