Ghanese Bisschoppen voor wet die homoseksualiteit strafbaar stelt

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 19 november 2021 12:25 – Bron: ADN/TF1 Beeld: PB
  -Accra- De Ghanese Bisschoppenconferentie heeft opnieuw haar steun uitgesproken voor een wetsvoorstel dat de praktijk en ondersteuning van homoseksualiteit en seksuele diversiteit strafbaar stelt. “De positie van de Katholieke kerk ten opzichte van mensen uit de LGBTQIAP+-gemeenschap is niet veranderd”, aldus een rapport van de recente Algemene Vergadering van Ghanese Bisschoppen, zoals lokale media deze week meldden. Homoseksuele, biseksuele en transgenderpraktijken zijn niet alleen in strijd met Christelijke waarden, maar worden volgens de Bisschoppen ook verworpen door moslim- of traditionele Ghanese gemeenschappen. Zij roepen alle burgers van het land op om de wet te steunen.

Volgens de Ghanese wetgeving uit 1960 zijn homoseksuele handelingen nu al strafbaar. Deze worden wettelijk  ‘vleselijke daden tegen de natuur’ genoemd en worden bestraft met maximaal drie jaar gevangenisstraf. De regering heeft de toegenomen gevoeligheid voor vraagstukken van seksuele diversiteit de afgelopen jaren aangegrepen om een ​​wetsvoorstel te initiëren om de geldende bepalingen aan te scherpen. De nieuwe ‘Wet voor Passende Seksuele Mensenrechten en Ghanese Familiewaarden’ voorziet in een verplichte melding van homoseksuele handelingen en een verbod op elke steun of financiering van seksuele diversiteit. Afgelopen donderdag opende het Parlement een proces van openbare hoorzittingen over de voorgestelde wet.

De Anglicaanse Bisschoppen van het land nemen een standpunt in dat vergelijkbaar is met dat van de Katholieke Bisschoppenconferentie en steunen het wetsvoorstel ook. Eind oktober reageerde de Aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby op het wetsvoorstel. De Anglicaanse Primaat van Engeland zei dat hij “ernstig bezorgd” was over de voorgestelde wet. Hij herinnerde zijn ambtsgenoot uit Ghana eraan dat “alle mensen zijn gemaakt naar het beeld van God en liefde, respect en waardigheid verdienen”. De kerk heeft de taak om de liefde van God te tonen door op te komen voor alle mensen en vooral voor kwetsbare groepen. Mensenrechtenorganisaties bestempelen de voorgestelde wet als “het ergste homofobe document aller tijden”.