God heeft afgedaan voor Louis van Gaal (video)

Leestijd: 2 minuten

De vroege dood van zijn vrouw verandert het leven van Van Gaal: “Op dat moment verloor ik mijn geloof

-ZAANDAM- (ADN) Louis van Gaal behoort in ons land en daarbuiten tot de grote voetbaltrainers. Zijn tactische wissels, nurksheid na verkeerde vragen en zijn totale mens principe versterken zijn cultstatus. Wat wellicht minder bekend is, is dat Van Gaal een gelovige Rooms Katholiek was, die wekelijks naar de Kerk ging. Totdat hij zijn eerste vrouw verloor.

Aloysius Paulus Maria (Louis) van Gaal is zijn volledige naam. Hij groeit op in een welgesteld Rooms-katholiek gezin in Amsterdam-Oost als jongste van negen kinderen. Over de relatie met zijn strenge vader zegt Van Gaal in zijn biografie: “Ik had geen relatie met hem. Hij ondernam veel met mijn zusters en niet met mij. Ook toen hij al ziek was in bed, was hij nog zeer streng. Toen hij hoorde dat ik iets had gedaan, moest ik bij hem komen. Toen legde hij mij over de knie, en ik kreeg met zijn blote handen een paar goede klappen op mijn achterwerk.“

Van Gaal trouwt in 1973 op zijn 21ste met Fernanda. Met haar krijgt hij twee dochters, Renate en Brenda. 20 huwelijksjaren later krijgen ze een vervelende boodschap: Fernanda heeft kanker. Louis vertelt in zijn biografie: “Zij heeft te veel te lijden gehad, kreeg morfine, en leefde als een dier. Operaties zonder einde, chemotherapie.” Twee maanden na de diagnose sterft Fernanda van Gaal op 39-jarige leeftijd.

Liefdeloos en als een soort verplichting

De vroege dood van zijn vrouw verandert het leven van Van Gaal: “Op dat moment verloor ik mijn geloof. Ik voelde sterk aan dat ik met God niets meer wilde hebben, omdat hij dit liet gebeuren. Als er een God is, moet hij mensen respecteren.” Van Gaal wilde met een God die het lijden en oorlog toelaat niets te maken hebben. Daarin is hij vastbesloten.

Voetbalcommentator Johan Derksen heeft hetzelfde meegemaakt als Van Gaal. Ook hij verloor zijn vrouw en zijn geloof. Hoewel Derksen en Van Gaal nooit vrienden zullen worden, vertelt Derksen in het EO-programma Adieu God? dat hij overeenkomsten ziet in de manier waarop Van Gaal en hij begeleid werden vanuit de Kerk: liefdeloos en als een soort verplichting. Dat heeft een doorslaggevende rol gespeeld in hun beeld van God en van de Kerk.

Foto: wiki-commons #2010021110030754/videoSBS6