Godslamp Zusters Voorschoten gestolen

Leestijd: < 1 minuut

Dinsdag 10 oktober 2023 -07:18 uur – Bron: Redactie Kerk/Congregatie – Beeld: Publiek domein

-Voorschoten- Het is misschien wel het kostbaarste bezit van de Dominicanessen van Voorschoten: een Godslamp, gemaakt met de ringen van hun overleden medezusters. Zaterdagnacht werd het uit de Kapel gestolen.

DE GEDACHTENISLAMP, Beeld Congregatie.

Overste Zuster Regina Plat is er ontdaan van, zoals alle bewoners van Huize Bijdorp, het moederhuis van de Dominicanessen van Voorschoten. ‘Het gaat niet om het geld, maar om de emotionele waarde’, zegt zij.

Een professiering betekent veel voor de Zusters, daarmee bezegelen zij hun keuze voor het leven als Dominicanes. ‘Deze ringen zijn gedragen door onze overleden medezusters, onze voorgangers’, zegt Zuster Regina.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de lamp ontvreemd uit de Kapel. Het gekke is: er zijn geen sporen van braak of andere sporen gevonden. Ook is er niets anders gestolen. De dieven hebben een stoel gepakt en de lamp uit de muur geschroefd.

“De burgemeester van Voorschoten is meteen gekomen’, zegt Zuster Regina, “om te troosten. Inmiddels is de recherche ermee bezig en ook Interpol is ingeschakeld. Hopelijk kan het worden gevonden en worden voorkomen dat het wordt omgesmolten.”

De Congregatie bestaat dit jaar 182 jaar. In 2004 is de lamp gemaakt, het ontwerp van een Nederlandse kunstenaar in Spanje. Eerder dit jaar verdween een bronzen beeld uit de hal van de Kapel van de Dominicanen in Huissen.