Godslatering: Spaanse acteur gearresteerd

Leestijd: 2 minuten

MADRID – Woensdagmiddag werd de Spaanse acteur, theatermaker en links politiek activist Willy Toledo vlakbij zijn huis gearresteerd. Hij wordt verhoord voor het ‘beledigen van God en de Heilige Maagd Maria’ wegens een commentaar dat hij in 2017 op Facebook plaatste.

Toledo uitte er kritiek op een rechtszaak in Sevilla tegen drie vrouwen. Zij werden opgepakt voor het beledigen van religieuze sentimenten, nadat zij een grote vagina door Sevilla droegen in een parodie op een religieuze processie. Toledo zei onder meer: ‘Ik schijt op God en ik heb genoeg over om te schijten op het dogma van de heiligheid en de maagdelijkheid van de Maagd Maria. Dit land is een schande.’ Loop naar de hel’. Daarop werd hij aangeklaagd door een katholieke vereniging wegens godslastering en belediging van religieuze sentimenten.

De acteur negeerde al twee dagvaardingen en zei zelf er niet over te peinzen om op te komen dagen omdat hij in zijn optiek geen misdrijf heeft begaan. ‘Zij moeten me maar arresteren’. En zo geschiedde. Na zijn arrestatie werd hij overgebracht naar een cel waar hij de nacht van woensdag op donderdag doorbracht. Donderdagochtend moest hij voor de rechter verschijnen. Volgens El País was hij zichtbaar geïrriteerd en schreeuwde hij ‘Je zou van de aardbodem moeten verdwijnen’, vermoedelijk tegen de rechter of een aanwezige advocaat.

Toledo werd donderdag na zijn verhoor vrijgelaten. Buiten zei hij tegen de daar aanwezige journalisten dat hij niet geloofde dat hij ‘enige vorm van misdrijf’ heeft gepleegd en dat hij door de politie te dwingen hem te arresteren  ‘een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid’ pleegde. Voor de rechtbank schreeuwde een handjevol aanwezigen de Spaanse vloek ‘me cago en dios’, (ik schijt op god) en applaudiseerden als uiting van steun voor de acteur.

‘Ik doe wat ik moet doen. Dat is aandacht te vragen voor dit, want het is beschamend dat er nog steeds vijf wetsartikelen staan in het Spaanse wetboek van strafrecht die gaan over religieuze gevoelens’, zo zei Toledo tegen de pers. Hij gaf aan niet te weten of de rechtszaak een vervolg krijgt, maar dat hij van plan is die tot het einde toe uit te zitten om iedereen die vervolgd wordt om wat hij of zij denkt te steunen.

Eerder dit jaar zei Toledo met betrekking tot de aanklacht van de katholieke vereniging het ‘schandelijk’ te vinden ‘dat een ultrafundamentalistische katholieke organisatie tegenwoordig aangifte kan doen van blasfemie. Alsof we nog in de middeleeuwen leven’.

Bron: ADN Foto: Wikimedia