Griekenland legaliseert als eerste orthodoxe staat huwelijk en adoptie voor paren van zelfde geslacht

Leestijd: 3 minuten
Vrijdag 16 februari 2024 ~ 14:45 uur ~ Bron: Redactie Kerk/ADN ~ Beeld: Dimitris Vetsikas

-Athene- Het Griekse parlement heeft ingestemd met een wetsvoorstel over de legalisering van het huwelijk en de adoptie door paren van hetzelfde geslacht. Het is daarmee het eerste Orthodox-christelijke land dat het homohuwelijk toestaat. Lees verder onder de reclame>

De Griekse Premier Kyriakos Mitsotakis sprak over “een vreugdevolle dag” voor zijn land. “Dit is een mijlpaal voor de mensenrechten en toont het moderne Griekenland, een vooruitstrevend en democratisch land, met passie toegewijd aan Europese waarden.”

Naast het recht op huwelijk en adoptie krijgen Griekse paren van hetzelfde geslacht ook beiden de voogdij over hun kind. Tot nu kreeg enkel de biologische ouder dat recht.

Oppositie

Het nieuwe wetvoorstel kwam van de regerende partij Nea Dimokratia, die onder leiding staat van premier Mitsotakis en werd na twee dagen debatteren goedgekeurd door 176 van de 254 aanwezige parlementsleden. Maar een derde van de parlementsleden van Nea Dimokratie heeft niet voor het wetsvoorstel gestemd. De regering moest steun zoeken bij de oppositiepartijen en kreeg die ook.

Binnen de regeringspartij ‘Nea Dimokratia’ kent men een actieve conservatieve vleugel onder leiding van ex-premier Antonis Samaras. Die zei gisteren tijdens zijn speech in het parlement nog, dat het homohuwelijk geen mensenrecht is.

Al enkele weken verdeelde het omstreden wetsvoorstel het land van de ‘Griekse liefde’. Vooral de Grieks-orthodoxe kerk en (extreem)rechtste partijen ‘roerden’ zich verbaal hevig tegen de uitbreiding van LGBT-rechten. Maar dat bleek weinig indruk op de Grieken te maken. Afgelopen zondag waren slechts een kleine drieduizend Grieken uit het hele land naar de hoofdstad getogen om te protesteren tegen het wetsvoorstel. Voor het parlementsgebouw in Athene verzamelden zij zich, velen van hen droegen kruisen en iconen.

Kerk en staat

Griekenland kent geen strikte scheiding tussen kerk en staat. Dat geeft de Orthodoxe kerk dan ook veel ‘speelruimte’ op politiek gebied. De kerk staat ook redelijk dicht bij de regerende partij, die zichzelf centrumrechts noemt. De bisschoppen doen hier ook veel aan politiek lobbywerk. De Griekse bisschoppenconferentie stuurde zelfs nog een brief naar alle parlementsleden, met de oproep om hen allemaal niet anoniem, maar met naam te laten stemmen. De regering heeft daar geen gehoor aan gegeven.

Alexander de Grote

Griekenland is wereldwijd het eerste Orthodoxe land dat deze stap neemt. Het land kende in de Griekse Oudheid ruimdenkendheid ten opzichte van homoseksualiteit. Oude tijden lijken te herleven. Veel conservatieve Grieken zijn niet zo blij met dat beeld. Zo is er momenteel een documentaire op Netflix over de Griekse volksheld  Alexander de Grote, waarin duidelijk zijn homoseksualiteit naar voren komt.

Er wordt al decennialang gediscussieerd over de vermeende homoseksualiteit van Alexander de Grote. De meeste historici zijn het erover eens dat hij in ieder geval een homoseksuele relatie had met de eunuch Bagoas en mogelijk ook met zijn boezemvriend Hephaistion. De Griekse minister van Cultuur heeft protest aangetekend tegen de manier waarop Alexander de Grote in die documentaire wordt ‘neergezet’.