Groningen: 3500 pijpen van ‘mooiste orgel van Nederland’ worden gestemd

Leestijd: 2 minuten
Wereldberoemd orgel van orgelbouwer Schnitger in Groningen. (Beeld: embedded by wiki commons)
Donderdag 4 april 2024 ~ 10:44 uur ~ Bron: Redactie Varia/Martinikerk ~ Beeld: Martinikerk

-Groningen/Grunn- De Martinikerk in het hart van de stad Groningen beschikt over een wereldberoemd orgel van orgelbouwer Schnitger. Dit orgel, met maar liefst 3500 orgelpijpen, moet weer gestemd worden. Dat gebeurt van 8 tot en met 25 april. De kerk is dan geopend, opdat bezoekers een kijkje kunnen nemen.

Normaal gesproken blijven de deuren dicht wanneer het orgel wordt gestemd, maar deze keer blijven de deuren open. Het is volgens het kerkbestuur dan ook wel heel bijzonder dat alle 3500 orgelpijpen van het beroemde Schnitger-orgel in de Martinikerk worden gestemd.

Het stemmen van alle 3500 orgelpijpen is het laatste onderdeel van het groot onderhoud van het grote Schnitgerorgel. De werkzaamheden waren nodig om dit bijzonder klinkend erfgoed bespeelbaar te houden voor de toekomst.

In 1691-1692 werd het fundament voor het huidige orgel gelegd door de bekende orgelbouwer Arp Schnitger. Hij herstelde het orgel en breidde het uit met de karakteristieke pedaaltorens. Het Rugwerk werd in de periode 1728-1730 toegevoegd door F.C. Schnitger en A.A. Hinsz.

Het Schnitgerorgel, door dagblad ‘De Volkskrant’ nog uitgeroepen tot mooiste orgel van Nederland, is nog volop in gebruik. In de zomermaanden worden er zelfs wekelijks orgelconcerten gegeven. Het Prins Claus Conservatorium is vaste gebruiker van het orgel; wekelijks wordt er les gegeven aan de (internationale) orgelstudenten.

Het is voor veel orgelstudenten een extra reden om te komen studeren in de Groningen. Tijdens het tweejaarlijkse Schnitger Festival en de International Organ Competition Groningen staat het Schnitgerorgel helemaal centraal. Veel belangstellenden uit de hele wereld reizen speciaal naar Groningen voor dit instrument.

Tijdens de werkzaamheden zijn er gratis rondleidingen in het orgel. Orgeladviseur Theo Jellema neemt belangstellenden mee naar boven het orgel in en vertelt alles over de werking van het orgel.

De Martinikerk is tijdens het stemmen geopend van 8 t/m 25 april maandag t/m donderdag van 11.00 tot 14.00 uur. Entree 2,- .Voor meer informatie kijk op www.martinikerk.nl