Grootste wens Christenen in het Heilige Land is vrijheid van religie

Leestijd: 3 minuten

“Het stadion in Qatar werd gebouwd door Katholieken”

Donderdag 1 juni 2023 – 06:00 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN – Beeld: Publiek domein

 -Jeruzalem- Sinds 28 mei is hij  Abt van de Dormitio-Abdij (Sionsberg in Jeruzalem), Dr. Nikodemus Schnabel. Hij spreekt over de situatie in het Heilige Land. Het aantal Christenen in het Heilige Land wordt geschat op ongeveer 1 procent. Toonaangevende religies zijn de Islam en het Jodendom. Lees verder onder de reclame>

Conflict

In het conflict tussen Israël en Hamas, in de Gaza-regio, geraken Christenen aan beide kanten herhaaldelijk in de slachtofferrol. Voor veel Christenen aldaar is de klaaglijke kernvraag: “Waarom gaat niemand in Europa de straat op voor ons Christenen? Waarom staan ​​wij niet in de publieke belangstelling in onze moeilijke situatie?”

Complexiteit

Schnabel spreekt over de complexiteit van nationaliteiten, talen, riten en religies. Er zijn alleen al 15 Christelijke denominaties. De continentale Synode in het Midden-Oosten brengt zeven verschillende Kerken onder één dak. De Kerken in Israël, Palestina, Jordanië en Cyprus zijn grensoverschrijdend en transnationaal actief,  het aantal Rooms-Katholieken in de Golfregio groeit razendsnel door de toestroom van arbeidsmigranten uit India, Sri Lanka en de Filippijnen: “Het stadion in Qatar werd gebouwd door katholieken,” volgens de Abt.

Als Patriarchaal-Vicaris regelt Schnabel vanuit Tel Aviv de pastorale zorg voor migranten en asielzoekers, voor 100.000 gelovigen in 60 parochies, voornamelijk Filippino’s en Indiërs. 95 procent van hen zijn vrouwen die vooral in het huishouden en in de zorg werken. Als zij zwanger worden en hun kind baren, worden zij volgens de Israëlische wet onmiddellijk als illegaal beschouwd, aldus de Abt.

Om deze vrouwen en kinderen te ondersteunen, runnen Schnabel en zijn team elf crèches voor kinderen tot drie jaar, twee naschoolse-opvangcentra en een kindertehuis. De Benedictijn beschouwt het persoonlijk als een verrijking om deze kinderen een waardig leven te geven.

“Waarom gaat niemand in Europa de straat op voor ons Christenen? Waarom staan ​​wij niet in de publieke belangstelling in onze moeilijke situatie?”

“Het grootste verlangen van Christenen in het Heilige Land en het Midden-Oosten is vrijheid van religie. Het is hen verboden een kruis op te hangen, de Bijbel te lezen of de naam van Jezus uit te spreken”, beschrijft Schnabel de huidige juridische situatie in Israël en vele andere landen in het Midden-Oosten.

“Gelukkig verandert er in Islamitische landen langzaam-maar-zeker wel iets, zo zijn landen als de VAE en Saudi-Arabië bezig met een ongekende liberalisering van de wetgeving. Na de domme uitspraken van wijlen Paus Benedictus XVI in zijn roemruchte ‘Regensburger rede’, was de stemming zeer onaangenaam en werden bepaalde vrijheden resoluut weer teruggedraaid. Maar dankzij de huidige Paus is alles weer anders, er is weer sprake van vriendschap en respect” aldus de Abt.

Democratie

Toch is er volgens de Abt nog een lange weg te gaan. Veel veranderingen ten goede of kwade hangen vaak van één leider af. Democratie staat in het Midden-Oosten nog in de kinderschoenen. “Maar intussen kent een streng Islamitisch land als Saudi-Arabië discotheken en bioscopen, mogen vrouwen er auto rijden en zelfstandig winkelen, in steeds meer landen openen regeringen poorten die voor altijd gesloten leken te zijn.”

Voorlopig blijft hulp en gebed uit het Westen, voor de Christenen in het Midden-Oosten nodig. Zeker nu, in tegenstelling tot de Islamitische staten, het land Israël de ‘teugels weer aantrekt’ en op velerlei terrein ‘de poorten’ weer sluit, met een streng conservatief kabinet.