Grote lockdown staat voor de deur. Kernkabinet vandaag bijeen

Leestijd: 2 minuten
Zondag 13 december 2020 10:09 Bron: Redactie binnenland/DPA/Foto PB)
-´s-Gravenhage- Een totale lockdown, zwaarder dan afgelopen voorjaar, lijkt de boodschap voor ons land. Het kernkabinet had gisteren spoedoverleg en komt vandaag opnieuw bijeen vanaf 10.00 uur. De verwachtingen van Premier Rutte, twee weken geleden tijdens de persconferentie, lijken uit te komen. Nog voor de kerst een extra persconferentie met hardere maatregelen.

Regeringsleiders in ‘s-Gravenhage en Berlijn om 10.00 uur in spoedoverleg bijeen

Bij onze Oosterburen lijkt daarover de knoop reeds doorgehakt.  De regering Merkel is hedenochtend in spoedoverleg bijeen en overweegt niet-essentiële winkels vanaf aanstaande woensdag te sluiten, scholen grotendeels dicht te houden en meer mensen vanuit huis laten werken. Die maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus staan in een conceptvoorstel van de Duitse regering. De Duitse maatregelen gaan dan a.s. woensdag in tot en met in ieder geval 10 januari 2021.

Economisch drama van ongekende omvang

Gezien de catastrofale situatie in ons land, waar wij weer afkoersen op 10.000 nieuwe besmettingen per dag kan het niet anders of de nederlandse overheid kiest ook voor de radicale Duitse oplossing. Tot nog toe kozen Rutte cs voor een politiek van ‘pappen en nathouden’, maar telkenmale wanneer Nederland massaal ‘op stap ging’, zoals in de zomervacantie, de koopzondagen, de  ‘Black friday-onzin’ en andere ‘uitjes’ vlogen de infectiecijfers weer omhoog. Nu niet doorpakken betekent heel 2021 last van Corona onder-vinden en een economische schade welke het land naar de afgrond drijft.

Rutte noemde het bij de laatste persconferentie tussen neus en lippen door als optie waar hij liever niet naar grijpt: het tijdelijk sluiten van niet-essentiële winkels. Dat zou in een klap een einde maken aan de drukte in de winkelstraten waar de afgelopen tijd ophef over was. Het RIVM suggereerde zelfs dat koopjesevenement ‘Black Friday’ een van de aanstichters was van de stijging van het aantal positieve testen vorige week. Een winkelsluiting lijkt een voor de hand liggende stap als strengere regels noodzakelijk zijn, maar het betekent wel een zeer zware klap voor onze economie. Nederlandse rechtbanken met een faillisementskamer hebben zich na de zomer al klaar gemaakt voor een ‘storm’aan faillisementen in het voorjaar van 2021. Dan lopen namelijk de steunmaatregelen ten einde en dienen voorschotten te worden terugbetaald, naast de normale belastingafdracht, een schier onmogelijke opgave volgens de landelijke vereniging van Kamers van Koophandel.

Blijft allen thuis

Of de persconferentie aanstaande dinsdag doorgaat wordt in de loop van de dag duidelijk, wellicht, door de hoge nood gedwongen, zou dat ook wel eens morgen kunnen zijn. Ook voor vandaag geldt het adagium ‘blijft allen thuis’ en trek er niet op uit, ook al wordt het vandaag een zonnige dag. Een mooi alternatief voor een wandeling zou het bidden van de Rozenkrans zijn. Moge God ons bijstaan in deze onzeker tijd.