Heeft Roger Vangheluwe ontslagbrief naar de Paus gestuurd?

Leestijd: 3 minuten
Zondag 1 oktober 2023 – 12:15 uur – Bron: Redactie Kerk/VRT/ADN- Beeld: Publiek domein

 -Brussel- De Belgische Bisschop Roger Vangheluwe heeft een brief gestuurd naar de Paus. Dat heeft Bisschop Johan Bonny meegedeeld op een persconferentie. Of in die brief de vraag staat om te worden ontheven uit de titel van Bisschop en Priester, is volgens Bonny niet duidelijk. Na de VRT-tv-serie ‘Godvergeten’, over misbruik in de Belgische Kerk, had Bonny daarop bij Vangheluwe met klem aangedrongen.

Bisschop Roger Vangheluwe leeft in de luwte maar is opnieuw in opspraak gekomen na de VRT-docuserie ‘Godvergeten’. Daarin kwam onder meer zijn neef Mark Vangheluwe aan het woord die jaren seksueel werd misbruikt door zijn oom, de Bisschop.

Abdij

Bisschop Bonny trok vorige week met een collega naar Frankrijk, waar Bisschop Vangheluwe in een Abdij verblijft in het dorp Solesmes. Daar zouden zij, volgens omroep VRT, een twee uur durend gesprek hebben gehad en zou Bonny hebben uitgelegd waarom het belangrijk was dat Vangheluwe zelf stappen zou ondernemen in het proces om uit het ambt van Bisschop en Priester ontheven te worden. “Hij heeft toen gezegd dat hij erover zou nadenken en dat hij met een antwoord zou komen.”

Mail

Afgelopen vrijdag kwam dan een reactie bij Bisschop Bonny binnen. “Om 19.07 uur heb ik hem een lange mail gestuurd en daarin nog eens aangedrongen en gemotiveerd waarom wij het goed vinden dat hij die stap nu zelf zou zetten. Ik heb hem ook de formulering en argumenten aangereikt die hij kon gebruiken in zijn bericht aan de Paus”, aldus Bonny tijdens de persconferentie.

TV-Docu

Omroep VRT heeft een 4-delige TV-docu gemaakt over misbruik in de Belgische Rooms-Katholieke Kerk. In de serie komen uitsluitend slachtoffers aan het woord. Tot in detail doen deze verslag van het misbruik. De impact van de reeks ‘Godvergeten’ is groot, zeer groot. Belgische Bisdommen hebben het druk met parochianen, die na het zien van de documentairereeks, zich willen laten uitschrijven uit de Kerk.

Bisschop Vangheluwe heeft zich na zijn sekschandaal teruggetrokken in een Abdij in Frankrijk. Hij zou de reeks zelf niet gezien hebben want vanaf 21 uur wordt het internet in de Abdij uitgeschakeld. Hij is wel op de hoogte van alles wat is gebeurd en gezegd in de afgelopen weken want hij leest een Vlaamse krant.

Gebroken mens

Vangheluwe zou ook “een gebroken mens” zijn. “Het leven en het aanzien als progressief Bisschop, dat hij had, is abrupt afgebroken als gevolg het misbruik door hem gepleegd. Hij gold als een minzaam en vooruitstrevend Bisschop. Zo was hij voor vrouwen in het Priesterambt, vrijwilligheid inzake het celibaat, maar ook de man die zijn eigen neefje en andere jongens misbruikte, terwijl hij als Bisschop duidelijk anti-homo was. Hij is nu op leeftijd en worstelt met de zin van het leven en wat er nog zal komen in dat leven, aldus ingewijden.” Bisschop Bonny gaf wel aan te beseffen dat het leed van Vangheluwe “disproportioneel” is met dat van de slachtoffers van seksueel misbruik.

Ontdopen

Bonny wacht nu het antwoord van Rome af. Wat de uitkomst ook zal zijn, hij meent dat er deze week “iets in beweging is gebracht” door de getuigenissen van de slachtoffers. “Wij moeten kijken hoe wij als samenleving en Kerk van zo’n opdoffer kunnen herstellen. De feiten zelf, die natuurlijk nooit hadden mogen gebeuren, kenden wij wel al, maar de verhalen schokken de onderbuik van de samenleving en de Kerk.”

Na een aantal jaren van relatieve rust is het thema ‘misbruik in de Kerk’ in België weer het gesprek van de dag. De uiterst indringende TV-docureeks legt tot in detail ‘bloot’ wat slachtoffers moesten meemaken. Voor veel Belgen is dat net iets teveel van het goede en heeft het hen doen besluiten zich te laten ontdopen.