Heibel in het Vaticaan, personeel in opstand

Leestijd: < 1 minuut

Gebrek aan veiligheid

Slecht betaalde overuren

 Werk tijdens pandemie

Maandag 13 mei 2024 ~ 06:04 uur ~ Bron: Redactie Kerk/Corriere della Sera ~ Beeld: Mauricio Martieda

-Vaticaanstad- Voor het eerst in de geschiedenis dreigt een groep personeelsleden van het Vaticaan met een collectieve arbeidsrechtszaak. Dat meldt de zondageditie van de Italiaanse krant ‘Corriere della Sera’. Volgens het dagblad hebben 49 medewerkers van de Vaticaanse Musea een advocaat ingehuurd om hun rechten op te eisen.

In de Vaticaanse Musea werken ongeveer 700 mensen, waarvan velen als museumbewaker. Bijna allemaal zijn het Italiaanse staatsburgers. Met dagelijkse bezoekersaantallen van 20.000 tot 30.000 mensen en een reguliere toegangsprijs van 20 euro verdienen de musea jaarlijks ongeveer 100 miljoen euro en zijn daarmee één van de belangrijkste inkomstenbron voor Vaticaanstad.

Werknemers klagen onder meer over het gebrek aan adequate veiligheidsmaatregelen in musea en onvoldoende gezondheidsbescherming van werknemers. Daarnaast wordt de kwestie van overuren ter tafel gebracht, die sinds een pauselijk decreet uit 2015 slechter worden betaald dan reguliere werkuren.

Wanneer de zaak op de rol komt is nog onduidelijk. De eisers worden vertegenwoordigd door de Italiaanse advocaat Laura Sgro. Het Vaticaan kent geen vakbonden of rechters gespecialiseerd in het arbeidsrecht. De werkgever is, namens de Paus, de prefect van het Vaticaanse stadsbestuur (de “Governatorato”), de Spaanse kardinaal Fernando Vergez Alzaga.