Henny Huisman: “Na de dood komt er wat anders”

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 2 februari 2024 ~ 01:10 uur ~ Bron: Redactie varia/EO ~ Beeld: EO

 -Hilversum- EO-presentator Kefah Allush ontvangt in het programma ‘De Kist’ bekende Nederlanders voor een persoonlijke en soms ook ontroerende ontmoeting. Op een prachtige locatie in het midden van het land voeren zij samen áán de kist het gesprek over de dood en de zin van het leven. Deze week, zondag 4 februari: presentator Henny Huisman. Lees verder onder de reclame>

Henny begint het gesprek stellig. “Ik wil zelf graag een rechte kist. Niet zo’n kist die smal wordt aan het eind. Die wens heb ik al doorgegeven.” Want de meeste dingen rondom Henny’s uitvaart liggen al vast. Henny wil graag begraven worden. “Mijn vrouw wil gecremeerd worden. Zij is daar heel stellig in. Maar ik wil een begrafenis en ik ben daar ook vastbesloten in. Ik ben gelovig, zij is niet gelovig. Mijn vrouw is sportief, ik ben niet sportief. We zijn echte tegenpolen.”

Gedoe

“Mijn vrouw zou het liefst een uitvaart in stilte hebben. Maar ik wil wel een beetje een gedoetje, zeg maar. Dat vind ik wel leuk. En de muziek moet hard aan. Niet zo half-zacht. Ik heb bijvoorbeeld iets uit Jesus Christ Superstar uitgekozen. Dat nummer is wel even wat, maar het moet gewoon duidelijk zijn. Dat de mensen na de uitvaart weglopen en zeggen: ‘dat was wel heel bijzonder’.”

Doodsangst

Henny wil nog lang niet sterven, maar hij is niet bang voor de dood. “Een aantal jaar terug werd er nierkanker bij mij geconstateerd. Ik wilde het liefst alleen naar het ziekenhuis voor de uitslag, ik dacht dat het wel mee zou vallen. Maar toen bleek het kwaadaardig te zijn. Op dat moment zakte de grond onder mijn voeten weg. Toen had ik even een soort doodsangst. Maar aan de andere kant ging ik er ook heel cynisch mee om, heel stoer. Zo van: jij krijgt mij niet klein.”

Jezus-fan

Henny had sterk het geloof dat het goed zou komen. “En ik denk dat de hemelpoort wel op een kiertje staat voor me, ik kom wel binnen. Ik zou willen dat mijn vrouw ook zou geloven. Voor haar is dood, dood. Bij mij komt er na de dood wat anders. Ik heb natuurlijk ook wel mijn vragen over hoe het precies zit. Daarom heet het ook geloven. Maar ik ben sowieso een hele grote Jezus-fan. Het is wetenschappelijk bewezen dat Hij op aarde is geweest. Mijn geloof steunt mij gewoon.”

Zichtbaar geëmotioneerd vertelt Henny over een heel bijzondere ervaring die hij had bij het sterfbed van zijn vader. “Het maakte dat ik eigenlijk meer opluchting voelde dan verdriet.” Wat er precies gebeurde, en waarom het Henny zo raakte, zie je in ‘De Kist’.

‘De Kist’ met Henny Huisman – Zondag 4 februari, 23.45 uur, NPO 2