Herinneringscentrum Westerbork dag gratis om bagatelliseren van Holocaust tegen te gaan

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 29 november 2023 – 08:58 uur – Bron: Redactie Kerk/Herr.Centr. Westerbork – Beeld: Kamp Westerbork

-Westerbork/Hooghalen- Het herinneringscentrum in voormalig Kamp Westerbork maakt zich zorgen over de ‘grote opleving van antisemitisme in Nederland’ door de oorlog tussen Hamas en Israël. Om daar weerstand aan te bieden is besloten de toegang tot het centrum gratis te maken op zondag 10 december, tijdens het Joodse lichtjesfeest Chanoeka.

“Al langer zien wij dat in Nederland weinig bekendheid is met het Jodendom en dat de kennis over de Holocaust in ons land afneemt”, zegt directeur Bertien Minco. “Daar willen wij als Herinneringscentrum Kamp Westerbork wat aan doen. Door het organiseren van ontmoeting en het overbrengen van kennis kunnen wij het bagatelliseren van de Holocaust tegengaan. Daarmee helpen wij een samenleving te creëren waarin voor antisemitisme geen plaats is.”

Foto

Het herdenkingsoord in het Drentse Westerbork staat 10 december stil bij het verhaal achter de foto die kampgevangene en fotograaf Rudolf Breslauer in 1942 in kamp Westerbork maakte tijdens Chanoeka. Minco: “Op die beroemde foto ziet men Joodse kinderen in een barak tijdens het aansteken van de chanoekia, de negenarmige kandelaar die bij het feest wordt gebruikt.” Chanoeka is een achtdaags Joods lichtjesfeest. Licht heeft een belangrijke symbolische betekenis in het jodendom. “Het staat symbool voor zowel het leven als voor kennis. Licht zorgt voor het einde van de duisternis, het einde van een periode van onwetendheid”, aldus Minco.

Extra rondleidingen

Op 10 december zullen er ook extra rondleidingen in het voormalig kamp zijn en delen twee gastsprekers hun ervaringen. Micha Gelber vertelt over zijn tijd waarin hij als kind gevangen zat in Westerbork en Naomi Koster-Levie deelt haar familieverhaal. Haar ouders zaten lang vast in Westerbork en maakten daar ook de bevrijding mee.

Het museum is zondag 10 december gratis geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Om 11.30 uur en 12.30 uur vinden rondleidingen plaats op het kampterrein. Vanaf 13.00 uur vinden de meet & greets plaats in het museum. Het centrale deel van het programma vindt plaats van 15.00 tot 16.00 uur in de grote zaal, waarbij wordt afgesloten met het aansteken van de chanoekia.