Het gaat steeds beter met de ozonlaag

Leestijd: 2 minuten
Maandag 16 januari 2023 – 06:00 uur – Bron: UNO- Beeld: Publiek domein
 -New York- De ozonlaag is goed op weg om zich te herstellen, tussen 2050 en 2070 is volledig herstel mogelijk, dat blijkt uit een VN-rapport. De inspanningen die daarvoor nodig zijn, komen ook het klimaat ten goede. Lees verder onder de reclame>


Elke vier jaar beoordeelt een internationale wetenschappelijke commissie van de VN de strijd tegen het gat in de ozonlaag. Uit het laatste rapport blijkt dat de stoffen die verantwoordelijk waren voor dat gat nu voor 99 procent zijn uitgefaseerd.

Het in 1987 gesloten Montrealprotocol, een accoord om schadelijke stoffen zoals CFK’s te verbieden, blijkt dus een groot succes, zegt de commissie. Het heeft geleid tot een aanzienlijk herstel van de laag en een verminderde blootstelling van de mens aan schadelijke UV-stralen van de zon.

 

De impact van het Protocol van Montreal kan niet genoeg worden benadrukt.

Het gat boven Antarctica kan al rond 2066 volledig hersteld zijn. Boven de Noordpool zal dat in 2045 reeds het geval zijn, in de rest van de wereld zal de laag al in 2040 weer hersteld zijn.

Goed voor het klimaat

“Dat het herstel van de ozonlaag op schema ligt, is spectaculair nieuws”, zegt Meg Seki van het Ozonsecretariaat van het VN-Milieuagentschap (Unep). “De impact van het Protocol van Montreal kunnen wij niet genoeg benadrukken.”

Dat akkoord heeft bovendien een positieve impact op het klimaat, stelt de commissie. Een amendement uit 2016 vereist immers ook een uitfasering van fluorkoolwaterstoffen (HFK’s). De uitfasering van die sterke broeikasgassen helpt de klimaatverandering met 0,3 tot 0,5 graden Celsius te beperken.

De Ozonactie schept een precedent voor klimaatactie”, zegt Petteri Taalas, hoofd van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). “Het succes toont ons wat er gedaan kan en moet worden – met grote spoed – om af te stappen van fossiele brandstoffen, de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zo de temperatuurstijging te beperken.”