Het mysterieuze Katholieke geloof van Ron DeSantis

Leestijd: 3 minuten
Vrijdag 26 mei 2023 – 06:00 uur – Bron: Redactie Kerk- Beeld: Gage Skidmore

 -Washington- Als echte republikein praat Presidentskandidaat Ron DeSantis te-pas-en-te-onpas over God. Maar waar Joe en Jill Biden hun Katholieke parochiekerk, thuis in Wilmington-Delaware elke zondag bezoeken, is de geloofspraktijk de republikein, die niets liever wil dan Biden uit het Witte Huis te verjagen, vaag en onduidelijk.

 

Spoor bijster

Het Jezuïetentijdschrift ‘America’ probeerde het tot op de bodem uit te zoeken – en raakte het spoor bijster.  Zelfs het aartsconservatieve ‘Crisis Magazine’ geeft toe niet te weten van welke parochie hij lid is of hoe hij zijn geloof beleeft. Of hij daadwerkelijk praktiserend Katholiek is, wist ook nieuwszender 1010WINS niet te achterhalen. Vragen van de nieuwszender over religie ontweek hij zoveel mogelijk, wel gaf hij toe Christen te zijn. Het enige bewijs waarmee het Jezuïetentijdschrift komt is de doop van DeSantis’ zoon Mason in een Katholieke Kerk, op de dag van zijn inauguratie als gouverneur van Florida in 2019. DeSantis en zijn PR-team weten heel goed dat veel -evangelicale- republikeinen liever een evangelical of Protestant als nieuwe President zien.

Italiaanse immigranten

De weinige bekende feiten over DeSantis’ Katholicisme gaan terug tot zijn vroege jeugd in Dunedin in de staat Florida. Hij komt uit een familie van Italiaanse immigranten. Zijn moeder Karen werkte als verpleegster, zijn vader Ronald als kabellegger. Ron bezocht door de week de Our Lady of Lourdes Katholieke School en op zondag ging het gezin naar de Mis.

DeSantis heeft een oom die Priester is in Ohio en een tante die als Religieus aan een Klooster in Florida verbonden is. Het Pew Research Center, dat de religie van leden van het Congres registreert, vermeldde DeSantis, die drie keer in het Huis van Afgevaardigden is gekozen, als zijnde Rooms-Katholiek.

Maar als getalenteerd politicus weet DeSantis hoe belangrijk religie is in de VS en zeker in de Republikeinse Partij. De trouwste aanhang van de Republikeinen zijn de evangelicals, die ook de meest loyale basis van Donald Trump vormden. Zij geloven ook in het slachtofferverhaal van de ex-President over de ‘gestolen verkiezingen’ – waar DeSantis het trouwens ook mee eens is.

Religieus rechts

De Republikein scoort goed bij religieus rechts wanneer het gaat om een strenge abortuswetgeving.

Ook verbood hij het onderwijzen van LGTBQ+ onderwerpen in openbare scholen, verbood de behandeling van transgender jongeren en had hij veel kritiek op de maatregelen tijdens de Corona pandemie.

Bisschoppen

De Bisschoppen van Florida prezen DeSantis voor zijn inzet voor confessionele scholen – maar bekritiseren zijn steun voor een wet die de doodstraf gemakkelijker moet maken: in plaats van de unanimiteit van twaalf juryleden is nu slechts een meerderheid van acht nodig om een doodstraf uit te voeren. Hij botste ook met de Bisschoppen over zijn harde standpunt inzake immigratie.

DeSantis bewees voor zijn herverkiezing in Florida dat hij de uiterst belangrijke rol van religie in de Republikeinse partij niet onderschat. Zo maakte hij een tv-spot waarin God naar zijn schepping kijkt en zegt: “Ik heb een strijder nodig!” Hij was op zoek naar iemand die stand zou houden tegen alle aanvallen. “Dus God schiep een strijder,” verkondigt de voice-over in het filmpje; en in beeld komt: Ron DeSantis.

Hoewel er veel schimmigheid rond DeSantis is, komen ‘Washingtonkenners’ tot de conclusie dat DeSantis geen man van het volk is, maar wel populair bij velen met zijn populistische praat. Ron DeSantis geldt als hard, een man die recht op zijn doel afgaat en slecht over zijn verlies kan. Zijn opponent om Presidentskandidaat van de Republikeinen te worden heeft dezelfde eigenschappen: Donald Trump.