Hoe de KRO het niet zo nauw nam met de 10 geboden

Leestijd: 3 minuten
Zondag 16 juni 2024 ~06:13 uur ~ Bron: Redactie Varia/Jingelweb-Benno Roozen-Jelle Boonstra ~ Beeld: EMB

-Hilversum- De K.R.O (thans KRO-NCRV) was en is de Rooms Katholieke zender voor radio, tv en online. Het fundament is en was het Rooms-katholieke geloof, dus ook trouw aan de 10 geboden, zoals ‘Gij zult niet stelen’. Nou, dat gebod liet de roomsche zuil in de 1970er jaren even varen en zij niet alleen.

Iedere programmamaker of elke omroep heeft zich er wel eens schuldig aan gemaakt, zeker in de jaren 70 en 80: leentjebuur spelen. Of liever: knippen en plakken uit buitenlandse jingles'(herkenningsmelodietjes), zodat je een eigen jingle krijgt, voor nop. De dure producent in verweggiestan (meestal de VS) had er toch geen erg in, de Nederlandse radio en tv waren er niet te ontvangen. De zeezenders dreven er bijna letterlijk op en plunderden complete Amerikaanse jinglepakketten. De publieke omroep was iets terughoudender op dat punt, maar toch zijn er ook curieuze voorbeelden uit die hoek.

Het bekendste is de keurige NOS, die in de jaren 70 even ‘winkelde’ bij de Amerikaanse omroep WNOX. De jingles van WNOX werden door NOS-technici ontdaan van de K-klank in de X, zodat er WNOS overbleef. En als je dan die W er ook af knipte, had je een gratis gezongen NOS-jingle. Lees verder onder de afbeelding>

Edvard Niessing: In 1977 KRO dj Hilversum 3 en tv- omroeper. Thans o.a. nieuwslezer op MariaBode.

 

Ook de KRO deed mee aan dat knip- en plakwerk, alhoewel bescheidener. Edvard Niessing, nu nieuwslezer bij o.a. MariaBode, was in de jaren 70 discjockey op Hilversum 3 voor de KRO. Hij heeft toch enkele leuke jingles overgehouden aan de Amerikaanse omroep KIRO in de VS. Oorspronkelijk werd er KIRO ingezongen (een Amerikaans radiostation in Seattle, VS), maar een nijverige technicus in Hilversum (of Edvard zelf, hij weet het niet meer…?) wist de I eruit te knippen, zodat de KRO er mooie sier mee kon maken. Beter goed gejat dan slecht zelf bedacht.  Luister hieronder naar de ontrafeling:

 

Ook leuk….KRO’s tv-pakket en Wagner

Nog een mooi voorbeeld van ‘lenen’ bij de KRO is het radio- en TV-pakket van Joop Stokkermans uit 1975. De belangrijkste noten uit dat pakket lijken wel héél erg op een molodielijn uit de Wagner-compositie “Siegfried Idyll”. Luister en vergelijk maar het fragment met de KRO-jingles en de compositie van Wagner.  Componist Joop Stokkermans kunnen we helaas niet meer vragen naar zijn inspiratie voor de KRO-tunes, hij stierf in december 2012. Over inspiratie gesproken, de blokjes in de TV leader van de KRO werden geïnspireerd door de hekjes die op het St. Pietersplein in Rome staan. Vormgever Frans Schupp zag ze op de televisie toen de Paus zijn paaszegen uitsprak, en zo kwamen ze heel subtiel terug in het beeldmerk van de katholieke omroep in het land (zie foto onder) – al zal dat de meeste mensen volledig zijn ontgaan. Jou ook, toch? Eerlijk zeggen.