Homogenezingstherapie mag niet meer. Homobevrijdingstherapie wel

Leestijd: 2 minuten

Brabant massaal in de ban van gebedsgenezing

Donderdag 9 maart 2023 – 11:29 uur – Bron: Redactie Kerk/OB/J. Heller – Beeld: Publiek domein
  -Werkendam- Zit U niet goed in Uw bubbel? Of U nu last van krommende tenen heeft, erectiestoornissen op 90-jarige leeftijd, wateroverlast door huilbuien of gewoon Alzheimer of kanker, het maakt allemaal niet uit, U kunt genezen. Daarvoor moet U dan wel even naar Werkendam en binnenkort Dussen afreizen, maar dan krijgt U ook wat in het Brabantse land.

Demonen

De evangelische organisatie ‘Frontrunners Ministries’ zegt mensen te kunnen ‘bevrijden’ van zogenaamde demonen tijdens speciale ‘bevrijdingsdiensten’. Dat zijn massaal bezochte bijeenkomsten, waar mensen die ‘bevrijd worden’ dit vaak fysiek uiten: zij beginnen te schreeuwen, slaan wild om zich heen en vallen soms op de grond van dankbaarheid. Taferelen die lijken op de voormalige activiteiten van ‘watervrouwtje’ Jomanda, die inmiddels lijkt te zijn ondergedoken in Canada (waarom toch?).

Als U Jomanda niet kende, dan kent U vast wel de ‘wondergenezingsdiensten’ van wijlen Broeder Jan Zijlstra. Ook hij genas U waar U bijstond. Broeder Jan genas wie tot hem kwam, al ging het genezen van zijn eigen aanhang wat minder vlot. Hetgeen er in resulteerde dat Zijlstra door zijn eigen, meest fanatieke volgers, uit zijn eigen ‘kerk’ werd gezet. De garantie op ‘genezing’ was bij broeder Jan geldig tot de drempel van de uitgang van zijn ‘kerkgebouw’, daarna mocht de reguliere geneeskunst het weer overnemen.

Opvolger

Nu hebben Jomanda en de inmiddels overleden Zijlstra, het kon niet uitblijven, een  opvolger in de persoon van Tom de Wal, voorman van ‘Frontrunners ministries’ in Werkendam. Deze Brabander zet vol in op de bekering van Katholieken en Protestanten. Het ware Christelijke geloof en niets anders vind je tenslotte bij de Evangelicals, aldus de Wal’s volgelingen. De Wal heeft inmiddels een groot deel van de politiek een forse bloeddrukverhoging bezorgd (maar ook daar kun je van genezen), vooral omdat er mensen bevrijd zouden kunnen worden van bijvoorbeeld autisme en homoseksualiteit.

Als homogenezing binnenkort strafbaar wordt, zou dit dan ook voor Frontrunners gelden? Tom de Wal zegt namelijk niet letterlijk dat hij homo’s kan ‘genezen’, maar wel ‘bevrijden’.  De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), reageert geschokt op de bevrijdingsdiensten van Frontrunners: “Dit is heel kwetsend voor de ruim 300.000 mensen met autisme in ons land”. Zogenaamde ‘homogenezing’ is al langer omstreden in Nederland en D66, VVD, PvdA, GroenLinks, SP en de PvdD hebben een initiatiefwet ingediend om homogenezing te verbieden.

Omdat de genezings- en bevrijdingsdiensten draaien als een tierelier, willen de Wal en zijn ‘Frontrunners Ministries’ een nieuwbouwpand neerzetten ter waarde van 8 miljoen in het kleine Brabantse dorpje Dussen. De plaatselijke bevolking heeft al geprotesteerd, vanwege te verwachten (parkeer)overlast. Als de bouwplannen doorgaan heeft Brabant er een nieuwe reli-attractie bij, al zal de garantie op bevrijding of genezing geheel overeenkomen met die van Zijlstra en Jomanda, tot aan de drempel van de uitgang.

De toekomstige reis naar Dussen kan men zich echter ook besparen, door de reguliere zorg te raadplegen in combinatie met een kerkbezoek in de plaatselijke parochie of gemeente. Het zal U goed doen.