Hou de traditie in ere! Help Antoine Bodar ‘de bloemetjes buiten zetten’

Leestijd: 2 minuten

Doe ook mee en hou de traditie in ere !

Donderdag 23 februari 2023 – 09:01 uur – Bron: Redactie Kerk/Gudrun Sailer – Beeld: A. Bodar prive
  -Rome/Vaticaanstad- Met Pasen overspoelt Nederland het Sint-Pietersplein in Rome met bloemen – en dat al sinds 1986. De coronapandemie dreigde een einde te maken aan dit mooie gebruik. Maar toen nam de Friezenkerk, aan de rand van het Sint-Pietersplein, het over. In 2023 is er dus weer ‘Bloemen voor Onze Lieve Heer’ en natuurlijk ook voor de Paus’.

Bodar

Correspondente Gudrun Sailer sprak, met de part-time in Rome woonachtige Antoine Bodar, over deze mooie traditie en zijn actie om het óók dit jaar weer mogelijk te maken. U als lezer van MariaBode kunt meedoen, doneer mee en stuur dit bericht aan al Uw social-media vrienden.

“Het is fijn dat de Katholieken uit Nederland, of – om het breder te zeggen – de Christenen in Nederland in het algemeen – met Pasen samen de bloemen aan de Heilige Vader aanbieden”, zegt Antoine Bodar, rector van de Friezenkerk. Elk jaar met Pasen toveren tienduizenden snijbloemen en bollen het Sint-Pietersplein om in een bloemenzee, een symbool van verrijzenis en leven.

Logistieke operatie

Het is een enorme logistieke operatie die begon in 1985. “Toen (in Rome) werd de Karmelietenpater Titus Brandsma uit Nederland Zalig gesproken en bij deze gelegenheid kwamen de bloemen voor het eerst”, legt Bodar uit. Toen ontstond de idee om de bloemdecoraties voor de volgende Pasen aan de Paus te schenken. “En toen zei men -en masse-, oh, dat is eigenlijk leuk, laten wij doorgaan.”

Pandemie en sponsors

Maar toen kwam de pandemie.In 2020 vierde de Heilige Vader Pasen, bijna alleen voor televisiecamera’s, en in 2021 werden slechts enkele gelovigen toegelaten tot de Mis, in de Sint-Pietersbasiliek, niet op het plein. Daarna haakten veel sponsors uit de Nederlandse bloemisterijbranche af.”Het past niet meer in hun marketingconcept”, verklaarde de toenmalige hoofdorganisator, de Nederlandse bloemist Paul Deckers, die met passie de campagne ‘Bloemen voor de Paus’ leidde en in 2015 een onderscheiding ontving van Paus Franciscus.”Toen hebben wij hier in de Friezenkerk gezegd: laten wij hiermee doorgaan”, aldus de Rector van de Friezenkerk.”En wij vonden oude en nieuwe sponsors, wij hebben een nieuwe arrangeur en daar kunnen wij nu mee doorgaan.”

‘Afgeslankt’

Pasen 2022 waren er weer volop bloemen op het Sint-Pietersplein, dankzij de Friezenkerk, en ook dit jaar weer. Het assortiment aan bloemen- en planten is wel ‘afgeslankt’, jawel: “de koelwagens uit Nederland brachten vroeger op Witte Donderdag 50.000 bloemen naar Rome, zelfs struiken en bomen in kuipen zaten erbij. Die laatste twee laten wij nu weg. De bomen kunnen we voor zover ik weet beter in Nederland laten. Maar bloemen zijn er volop,” zegt Bodar.

Kosten

Groot is  het aantal vrijwilligers van de zijde van bloemisterijen en de Kerk die meehelpen met de opbouw op het plein voor de Sint Pieter. Groot zijn ook de kosten, want de diesel en tolheffingen voor de vrachtwagens en andere bijkomende kosten liegen er niet om, het is allemaal begroot op 50.000 Euro. Daarom roep Bodar ook U op, doe mee met een donatie en maak deze mooie traditie ook dit jaar weer mogelijk.

Doe mee, help Antoine Bodar om de bloemtjes buiten te zetten op het Sint Pietersplein, stort Uw donatie rechtstreeks op onderstaand rekeningnr. van de Friezenkerk:
  • IBAN: NL05 INGB 0008 3459 07
    t.n.v. R.K. Instelling Friezenkerk Rome o.v.v. MariaBode bloemenactie