Ierland: Eerste Heilige Communie op krediet

Leestijd: 2 minuten

 

 

-DUBLIN- Families in Ierland geven voor de Eerste Communie van hun kinderen steeds meer geld uit – en gaan daarin zelfs zo ver dat zij er een krediet voor opnemen. De Kerk maakt zich zorgen – ook om het Sacramentele karakter van het feest.

De Ierse Bisschoppen beginnen zich steeds meer zorgen te maken om de Eerste Communie-vieringen in Ierland. Niet omdat er te weinig kinderen zouden zijn, nee, het gaat om de ouders, die steeds dieper in de buidel tasten om er een groots feest van te maken, zeg maar gerust een héél groot feest.

“Alle glorie tot de Heer, maar wanneer de ouders zó ver gaan dat men voor de Communieviering het gezin in de schulden steekt, dan moeten wij ons toch eens even ‘achter de oren krabben’ “, zegt de woord-voerder van de Ierse Bisschoppenconferentie tegen het Britse blad ‘Tablet’ afgelopen woensdag.

Volgens een onderzoek van de Ulster Bank geven families inmiddels gemiddeld al meer dan 900 Euro uit voor de Eerste Heilige Communie.

Daarvan gaat aan kleding voor de kinderen gemiddeld 218 Euro op (2018: 162 Euro), 41 Euro bij de maagdjes voor make-up (voorheen 35 Euro), het feest inclusief drank kost 357 Euro en om de kinderen te entertainen nog eens 119 Euro.

Dan krijgen de kinderen nog geschenken ter waarde van 617 Euro, in 2018 was dat nog 558 Euro. Bijna een kwart der kinderen kreeg zelfs geschenken van meer dan 800 Euro.

Commentaar van de Bisschoppenconferentie op de nieuwste cijfers: “Allereerst moet het bij de Eerste Communie om het Lichaam van Christus gaan en de ontwikkeling van een spiritueel leven dient centraal te staan.” De Bisschoppen begrijpen weliswaar, dat families deze bijzondere dag ook bijzonder willen vieren, merken echter op, dat het geen goede levensvoorbereiding voor de kinderen is, wanneer het commerciële aspect van het feest de spirituele overstijgt. Een Bisschop stelt nog eens heel duidelijk: “De Communie kost niets.”

De Kerk merkt ook op, dat de Kerk alleen maar verantwoordelijk is voor het geven van het Sacrament, het feest vieren ligt in handen van de ouders. Uit diverse Parochies werd vernomen dat er ouders zijn die hoge kredieten opnemen voor het feest. In een aantal parochies heeft men inmiddels besloten centraal georganiseerde Communievieringen te houden voor alle kinderen, waarbij de hele Parochie het ‘klein en bescheiden viert’.

Bron: KNA/ADN Foto: Pixabay