Ierland: Eiland met Klooster te koop (video)

Leestijd: 3 minuten

-IERLAND-De kustlijn van Connemara bij Galway in het westen van Ierland is groen, kaal, grillig, bewolkt en mooi. De ruige zee ervoor wordt doorkruist door een hele reeks kleine eilanden. Eén daarvan is nu te koop – en biedt iets dat het bijzonder aantrekkelijk kan maken voor Katholieken die onroerend goed zoeken. Lees verder onder de foto>

Op het 1,2 km lange en 0,4 km brede eiland, dat bijna volledig bedekt is met gras, liggen de ruïnes van een Klooster waarvan het bouwbegin waarschijnlijk stamt uit de zevende eeuw. Het kloostercomplex op “High Island” (of in het Gaelic: Ardoileán) valt onder de hoede van de Ierse monumentenzorg en valt daarom buiten de verkoop, maar zoals het Engelstalige portaal “Aleteia” meldt, staat het de nieuwe eigenaar natuurlijk vrij om de ruïnes te allen tijde te bezoeken. Foto’s tonen de grijze muren van de Kerk, inclusief de overblijfselen van een klein altaar. De voormalige Kloosterkerk ligt aan de oevers van een klein zoetwatermeer in een vallei, dat de muren nog steeds beschermt tegen de harde wind.

Volgens de geschiedschrijving werd het Klooster gesticht door de Ierse Heilige St. Feichin, wiens naam verbonden is aan verschillende Ierse Kloosters op het vasteland. Volgens Auction House Spencer woonden tussen de 50 en 70 Kloosterlingen op de winderige plek op de hooglanden in het Klooster op “High Island”. Wetenschappers hebben ook elf graven gevonden, waarvan er zes nog steeds hun grafsteen hebben. Volgens wetenschappelijke schattingen dateren de rustplaatsen uit de elfde tot de dertiende eeuw. Lees verder onder de foto s>

Als u geïnteresseerd bent in het eiland, moet u wel over een spaarrekening beschikken, liefst met riant saldo want voor 1,25 miljoen euro biedt veilinghuis Spencer het aan. Als koper krijgt U dan 32 hectare land dat oploopt tot 63 meter boven zeeniveau. Volgens het veilinghuis is het eiland een paradijs voor veel soorten vogels. Zelfs zeehonden voelen zich op hun gemak op het eilandje. Naast de Kloosterruïne en twee meertjes, zijn er ook overblijfselen van een historische watermolen en verschillende bijenkorfhutten. Tevens krijgt U de overblijfselen van, een wegens gebrek aan succes in de 19e eeuw, slechts zeer kort geëxploiteerde kopermijn met bijbehorend huisje en een afvalwatertank. Of het nog werkt? De nieuwe eigenaar moet het zelf testen en waarschijnlijk repareren. Daarnaast geeft het veilinghuis aan dat het voor potentiële kopers een voordeel is wanneer men beschikt over een helikopter. De goede 3,5 mijl van het vasteland per boot is een ware crime bij slecht weer.

Overigens treden potentiële kopers toe tot de rij van een aantal bekende voormalige eigenaren: Van de jaren 1960 tot 1998 was ‘High Island’ eigendom van de Ierse dichter Richard Murphy. Hij heeft de plaats als inspiratie gebruikt voor het schrijven van gedichten. Hij was aanvankelijk nogal enthousiast over de mogelijkheden van het eiland en begon enthousiast de gebouwen, de bijenkorven en de Kloosterruïne te restaureren. Maar na een verblijf van vijf dagen op het eiland, zag hij de zon slechts 20 minuten – en zag toen snel af van zijn herstelplannen. Hij was noch kluizenaar noch Heilige,  zou hij bij terugkomst op het vasteland hebben gezegd. Uiteindelijk verkocht hij teleurgesteld het eiland aan een vriend.

Het is een historisch plekje aarde – en niet alleen vanwege het Klooster: Al 1.000 jaar voor Christus hebben volgens archeologen mensen op het eiland gewoond en gewerkt. En misschien hebben toen al mensen genoten van de ruige schoonheid van de natuur op dit eilandje. Zie onderstaande video voor een impressie van het eiland.

Bron en foto’s: Spencers Auctions Ltd.