Ierland: Paus wil minder bisdommen wegens afname aantal gelovigen en priesters

Leestijd: < 1 minuut
Maandag 15 april 2024 ~ 09:59 uur ~ Bron: Redactie Kerk/A. Englisch/VN- ~ Beeld: NAK

 -Vaticaanstad/Dublin- Volgens aartsbisschop Luis Mariano Montemayor, nuntius in Ierland, gaat de Heilige Stoel een herstructurering doorvoeren in de Ierse Roomse kerk, met name in het westen van het land. Eén van de kerkprovincies zal van zes bisdommen naar drie gaan.

Bisschop Montemayor meldt via de Ierse staatsomroep, dat in de kerkprovincie Tuam drie bisschops- zetels die onlangs vacant waren, niet opnieuw zullen worden bezet; Voorlopig worden de bisdommen bestuurd door bisschoppen van naburige bisdommen. Op middellange termijn moet deze maatregel kunnen leiden tot het terugbrengen van de huidige zes bisdommen tot drie.

Woensdag maakte het Vaticaan al bekend dat de aartsbisschop van Tuam, Francis Duffy (65), ook de leiding van het bisdom Killala zal overnemen, en dat de bisschop van Elphin, Kevin Doran (70), de leiding zal nemen over het bisdom Achonry. Tegelijkertijd heeft de Paus het ontslag aanvaard van de bisschop van Killala, John Fleming (76) die wenst te stoppen om leeftijdsreden. Paus Franciscus heeft hij de bisschop van Achonry, Paul Dempsey (52) benoemd tot hulpbisschop in het aartsbisdom Dublin. Sinds 2022 worden de bisdommen Galway en Clonfert “in persona episcopi” geleid door één enkele bisschop, Michael Duignan (53).

“Een opmerkelijke stap” zegt de nuntius. “De ontkerkelijking is in volle gang en priesterwijdingen zijn er nauwelijks nog. De 26 bisdommen van Ierland hebben sinds de 12e eeuw nog nooit een dergelijke forse ingreep meegemaakt.”