In Bisdom Trier kunnen nu ook leken een uitvaartdienst leiden

Leestijd: < 1 minuut
Maandag 22 maart 2021-12:11- Bron: KNA- Foto: PB
 -Trier- In het Bisdom Trier mogen in de toekomst (leken)vrijwilligers ook uitvaartvieringen verzorgen.

Tot nu toe was dit voorbehouden aan Priesters, Diakens en Pastoraal werkers. Bisschop Stephan Ackermann legde vrijdag een bijbehorend raamconcept op tafel voor de uitvaartdienst, nieuwe stijl,  in het Bisdom. Zelfs leken kunnen voortaan voorgaan in een uitvaartviering, zei een woordvoerster van het Bisdom. Hier sluit het Bisdom Trier aan op positieve ervaringen die er al mee zijn opgedaan in andere Bisdommen.

Het Bisdom nam in 2020 voor het eerst vrijwilligers in dienst om voor te gaan in een uitvaartviering. als onderdeel van een proefproject. Zij mochten uitvaartceremonies leiden – wat tot dan toe alleen was toegestaan ​​aan Priesters, Diakens of Pastoraal werkers. Het proefproject, genaamd ‘vrijwilligers in de uitvaartdienst’ was gebaseerd op een besluit van de Diocesane synode in 2016. De deelnemers werden destijds begeleid door mentoren en werden getraind om contact te leggen met familieleden, rouw-gesprekken te voeren en een uitvaartdienst voor te bereiden.

Na het pilootproject is een concept ontwikkeld voor het hele Bisdom dat nu is aangenomen. De 28 pagina’s tellende brochure werd naar Priesters, Diakens, Pastoraal-werkers in het Bisdom gestuurd. Het is ook beschikbaar op de webstek van het Bisdom.