In Emmen is de (Dageraads)Mis met Kerst om 5 uur ‘s-ochtends

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 23 december 2021 07:17 – Bron: Redactie kerk/J Heller – Beeld: ZEH Pastoor Stiekema
  -Emmen- Van 17.00 uur ‘s-middags tot 05.00 uur ‘s-ochtends dienen er geen vieringen te zijn in de RK-kerk, zo besloten de Bisschoppen in hun laatste corona-maatregelen.

Dus vanaf 05.00 uur op 1e Kerstdag mag het wel. In Emmen wordt die gelegenheid te baat genomen om de ‘oude’ Dageraadmis weer ‘van zolder’ te halen.

De Dageraadsmis is de Kerstviering tussen de Nachtmis en de Hoogmis van Eerste Kerstdag. Het wordt ook Herdertjesmis genoemd, ontleend aan de Bijbellezing van deze viering. Er wordt verteld over de herders van Bethlehem. Aan hen verscheen een engel van de Heer die hun de blijde boodschap gaf dat de Messias was geboren. Lees verder onder de foto>

De H. Pauluskerk voor aanvang van de Roratemis afgelopen week (Beeld ZEH Pastoor Stiekema)

Vroeger ging men na de Dageraadsmis thuis uitgebreid en feestelijk ontbijten. Nog altijd een goede aanrader…  Een mooi begin van het Kerstfeest thuis. Dat een Dageraadsmis dankzij vrijwilligers kán is op zich al helder licht, om het nog niet eens te hebben over het licht dat de herders in beweging bracht.

Oudere Katholieken zullen deze mooie Mis ongetwijfeld nog in herinnering hebben. In het donker naar de Kerk. Wie dat nog eens wil meemaken is welkom op 1e Kerstdag in de H. Pauluskerk (hoek Weerdingerstraat/Meerstraat) in het centrum van Emmen, vlakbij het CS. Pastoor Stiekema gaat voor in de H. Mis, die duurt tot 06.00 uur.

Wilt U het ook meemaken? Vanaf 04.00 uur zijn de Kerkdeuren van de sfeervol met kaarsen verlichte Kerk open. De Dageraadsmis, het wordt nog maar zelden gevierd, dit jaar heeft U de mogelijkheid om het op 1e Kerstdag mee te maken. Maak de stilte van de zeer vroege ochtend en het feest in de Kerk mee vanaf 05.00 uur. H. Pauluskerk Meerstraat 2 Emmen, volop gratis parkeergelegenheid naast de kerk. Wees welkom !