In Nederland is nu bijna de helft van de stroom groen

Leestijd: < 1 minuut

 

Vrijdag 22 september 2023 – 16:15 uur – Bron: IPS – Beeld: Publiek domein

-Brussel- De Nederlandse elektriciteitsproductie komt nu voor bijna de helft uit hernieuwbare energiebronnen. Terwijl zon en wind in de lift zitten, daalt de productie uit gas en steenkool.

Nederland haalde in de eerste helft van dit jaar 27,6 miljard kilowattuur uit hernieuwbare energie. Dat is 14 procent meer dan vorig jaar, en meteen goed voor bijna de helft (46 procent) van de totale stroommix, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Meer zon en wind

De elektriciteitsproductie uit zonne-energie is met maar liefst een kwart gestegen, vooral dankzij een toename van het aantal zonnepanelen in het land. De productie uit wind groeide met 16 procent, vooral dankzij nieuwe windmolenparken op zee.

Tegelijk daalde het gebruik van fossiele brandstoffen voor de stroomproductie flink. Steenkoolcentrales produceerden 16 procent minder stroom, vooral door de hogere prijzen voor kolen en CO2. De productie met aardgas nam af met 6 procent.

De Nederlandse stroommix verschilt sterk van de Belgische, waar hernieuwbare energiebronnen vorig jaar maar 23,7 procent van de stroomproductie leverden. In tegenstelling tot Nederland haalt België ook een groot deel van zijn stroom uit kernenergie, goed voor net geen 44 procent van de mix.