Indonesië: Palmolie oorzaak conflict in Kerk

Leestijd: < 1 minuut
 -Jakarta- In Indonesië is een Priester beschuldigd van het steunen van protesten van Christelijke inheemse dorpelingen tegen een palmoliefabiek. Heri Sitohango, Pastoor van een parochie in het Aartsbisdom Samarinda in het Indonesische deel van Borneo, wordt beschuldigd van verstoring van de openbare orde, meldt de Aziatische Katholieke persdienst Ucanews gisteren.

“Als religieus leider heb ik de morele plicht om mensen of groepen die blootstaan ​​aan onrecht te helpen en te verdedigen, benadrukt Sitohango. De Priester kreeg steun van zijn Aartsbisdom. De voorzitter van de Bisdomscommissie voor Justitie en Vrede Julius Sudir zegt tegen Ucanews: “De Priester heeft geen wetten overtreden. De politie wil hem en andere leiders van de protesten gewoon muilkorven.”

Leden van het voornamelijk Christelijke Dayak-volk blokkeerden in februari tien dagen lang een oliepalmplantage van de firma Subur Abadi Wana Agung, voordat het protest door de politie werd opgeheven. Volgens Ucanews beschuldigen de Dayak het bedrijf ervan 4.000 hectare land van hen te hebben gestolen. Voor de landroof vragen zij 830.000 Euro aan schadevergoeding.

Ondertussen wordt Aartsbisschop Petrus Canisius Mandagi van het Aartsbisdom Merauke, in de Indonesische provincie Papua, meer dan 4.500 kilometer van het Aartsbisdom Samarinda, geconfronteerd met protesten van Katholieke inwoners over zijn samenwerking met het palmoliebedrijf Korindo. Korindo  ondersteunt de activiteiten van het Bisdom met een schenking van 140.000 Euro over een periode van drie jaar.

Zowel Katholieken als milieuactivisten komen in opstand tegen de overeenkomst en eisen dat deze onmiddellijk wordt beëindigd. 83 procent van de Papoea’s is Christen, van wie twee derde tot de Protestantse kerk behoort en ongeveer 18 procent tot de Rooms-Katholieke kerk.