Intern Israëlisch rapport: “Meer dan vijfde van gijzelaars in Gaza dood”

Leestijd: 2 minuten

Woensdag 7 februari 2024 ~ 06:12 uur ~ Bron: Redactie Wereld/IPS ~ Beeld: Hosny Salah

  • Minstens 32 van de resterende 136 gijzelaars in Gaza zijn omgekomen volgens geheim intern rapport dat New York Times kon inkijken
  • Mogelijke dood van twintig anderen wordt nog onderzocht
  • Officiele versie: maximaal 25 van de 136 gijzelaars zijn dood

 

-Brussel- Meer dan een vijfde van de resterende Israëlische gijzelaars in Gaza zijn intussen dood, volgens een intern rapport van het Israëlisch leger. Dat stelt de krant New York Times, die het rapport kon inkijken.

Volgens het geheime document gaan de Israëlische inlichtingendiensten ervan uit dat minstens 32 van 136 gijzelaars die nog niet bevrijd of geruild zijn, intussen omgekomen zijn.

De Amerikaanse krant schrijft, op basis van het intern rapport, dat hun familieleden zelfs al zijn ingelicht. Onbevestigde berichten dat minstens twintig andere gijzelaars ook zijn omgekomen, zouden nog verder onderzocht worden.

Officieel “vermoedt” de Israëlische overheid dat maximaal 25 van de overblijvende 136 gijzelaars dood zijn. Het lekken van dit rapport zal de druk van de families van de gijzelaars op premier Netanyahu ongetwijfeld opvoeren om minder driest te werk te gaan in Gaza en prioriteit te geven aan het bevrijden van de resterende gijzelaars.

Verdeelde samenleving

De bevrijding van de Israëlische gijzelaars die op 7 oktober werden ontvoerd door Hamas is officieel de voornaamste doelstelling van de militaire operatie van het Israëlisch leger in Gaza.

De voorbije maanden werd de vrijlating van 110 gijzelaars zijn via Qatarese en Egyptische bemiddelaars geregeld, in ruil voor de vrijlating van Palestijnse politieke gevangen. De gesprekken tussen Hamas en Israël over een verdere gevangenenruil zijn eind vorig jaar afgesprongen.

De Israëlische samenleving is sterk verdeeld tussen degenen die prioriteit willen geven aan onderhandelingen om de gijzelaars vrij te krijgen en voorstanders van bombardementen in Gaza en de uitschakeling van Hamas.