Internationale kritiek: Erdogan wijdt de Chorakerk in als moskee

Leestijd: 2 minuten
Maandag 13 mei 2024 ~ 06:44 uur ~ Bron: Redactie Kerk/ADN ~ Beeld: Publiek domein

-Ankara- Het besluit van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om de historische Kerk van de Heilige Verlosser in Chora om te vormen tot een moskee heeft internationaal tot felle kritiek geleid.

De heropening van deze kerk, een dag na het orthodoxe Pasen, leidde niet alleen tot kritiek maar ook tot diplomatieke spanningen tussen Turkije en Griekenland. “Deze daad is een belediging voor de rijke geschiedenis van Istanboel als kruispunt van verschillende beschavingen”, zei de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis.

Werelderfgoedlijst

De Griekse president Katerina Sakellaropoulou benadrukte dat Turkije gemeenschappelijke waarden moet respecteren om goede betrekkingen met Europa te behouden. Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken voegde hieraan toe: “Het behoud van het universele karakter van monumenten en het respect voor internationale normen voor de bescherming van religieus en cultureel erfgoed is een duidelijke internationale plicht die op alle staten rust.” De kerk wordt beschouwd als een christelijk-historisch monument, gekenmerkt door orthodoxe heilige kunst en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Gebrek aan respect

Het Oecumenisch Patriarchaat, gevestigd in Istanbul, uitte ook kritiek in een persbericht op het besluit van Erdogan. “Dit is opnieuw een gebrek aan respect voor de godsdienstvrijheid door de Turkse regering”. Zij waarschuwen ook dat de iconografie, waarvan een deel dateert uit de 14e eeuw, nu voor altijd verloren zou kunnen gaan. Tevens herinnerden zij eraan dat de Chorakerk het eerste monument was dat door de Ottomanen werd geplunderd tijdens de verovering van Constantinopel. “Dit mag niet nog een keer gebeuren”, aldus de verklaring. 

Besloten zaak

Het Grieks-orthodoxe aartsbisdom van Amerika riep de Turkse regering ook op om haar besluit te heroverwegen. Volgens het bisdom is deze maatregel vooral belangrijk omdat het wereldcentrum van de Orthodoxie, het Oecumenisch Patriarchaat, in Istanbul is gevestigd. Twee maanden geleden berichtten de media al over de plannen van de Turkse regering om de Chorakerk om te bouwen tot moskee, naar het voorbeeld van de eeuwenoude patriarchale basiliek van de Hagia Sophia. In beide gevallen voerde de regering aan dat de kerken in het verleden al als moskeeën waren gebruikt. Erdogan lijkt voorlopig niet onder de indruk van de internationale protesten. Een regeringswoordvoerder liet weten, dat het een besloten zaak is.