Interventie Vaticaan vredesbesprekingen Oekraïne

Leestijd: 2 minuten
‘Stille’ gesprekken Vaticaan, Kiev en Moskou 

-Vaticaanstad- Het Vaticaan gaat actief deelnemen in de onderhandelingen om een einde te maken aan het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Dat zei Paus Franciscus zondag in het vliegtuig dat hem vanuit Hongarije terugbracht naar Rome. Lees verder na de reclame>

De Paus ging tijdens zijn uitspraak niet in op details inzake de onderhandelingen. “Er is nu een missie aan het werk, maar die werkt in stilte en achter de schermen. Zodra die openbaar is, zal ik details onthullen”, aldus de Pontifex. De Paus vertelde aan de meegekomen journalisten dat hij de situatie in Oekraïne besproken heeft met de Hongaarse Premier Viktor Orban en met Bisschop Hilarion, afgezant van de Russisch-Orthodoxe Kerk in Boedapest. “Iedereen is geïnteresseerd in de manier waarop wij vrede kunnen bewerkstelligen.”

Al vanaf de eerste week van de Russische invasie heeft Paus Franciscus wekelijks een oproep gedaan om met elkaar in dialoog te gaan, te bidden en de vrede te herstellen. Meermaals heeft het hoofd van de Christenkerk zich aangeboden als bemiddelaar tussen Oekraïne en Rusland, helaas zonder resultaat. De Russische President Poetin, een groot bewonderaar van deze Paus, heeft steeds beleefd afgezegd.

Vredesvoorstel

De Oekraïense Premier Denys Shmyhal had afgelopen donderdag een gesprek onder vier ogen met de Paus in het Vaticaan, daags voor zijn vertrek naar Hongarije, en zei dat hij met hem van gedachten had gewisseld over een door President Zelensky uitgewerkt vredesvoorstel.

Shmyhal heeft de Paus bovendien om hulp gevraagd bij de repatriëring van verdwenen Oekraïense kinderen. De regering schat dat bijna 20.000 kinderen illegaal naar Rusland zijn ‘versleept’. “De Heilige Stoel is bereid om te helpen, omdat dit het enige juiste is om te doen”, en “Wij moeten alles doen wat menselijkerwijs mogelijk is,” aldus de Paus. Het Internationaal Strafhof heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Poetin vanwege die praktijk.

Russische delegatie

Tijdens het Pausbezoek was een Russische delegatie in Boedapest aanwezig, of deze contact heeft gehad met de Paus is niet bekend en men gaat er ook niet van uit. De mogelijkheid dat deze delegatie met Vaticaan-diplomaten heeft gesproken lijkt echter een stuk aannemelijker.