Inwoners Sicilië naaien Mariamantel uit 1.500 stukjes stof

Leestijd: 2 minuten
Mantel uit maar liefst 1500 onderdelen Beeld EMB
Zondag 21 augustus 2022 – 16:19 – Bron: Redactie kerk/Avenire – Beeld: PB/EMB
 -Rome- In de Siciliaanse gemeente Castellammare del Golfo siert een zelfgenaaide mantel uit maar liefst 1500 onderdelen, een beeld van de Heilige Maagd Maria.

Voor het feest van de ‘Madonna del Soccorso’ op 21 augustus draagt ​​de beeltenis van Maria een bijna vijf bij twee meter lange mantel, gemaakt van goudborduurwerk en stukken stof uit de ganse wereld, meldt dagblad ‘Avvenire‘. Aan elkaar genaaid, vormen zij de ‘moedermantel’ die het 16e-eeuwse geglazuurde terracotta beeld van de ‘Madonna del Soccorso van Castellammare del Golfo’ omhult, wier feest zondag 21 augustus is.

Coronapandemie

Het project duurde twee jaar, mede door vertragingen in de coronapandemie. Tien naaisters hebben de stoffen ingezameld welke werden voorzien van boodschappen en smeekbedes. Sommige stoffen zijn duur, andere zijn alledaagse materialen. Eén van de naaisters is de 83-jarige Lina. Haar woonkamer thuis is omgetoverd tot atelier met een grote tafel, een naaimachine en een schilderij van de Madonna. Hier werden de stoffen uit de parochies, van overzeese immigranten, van gelovigen uit andere delen van Italië verzameld en gecatalogiseerd.

De berichten zijn anoniem samengebracht in een boekwerk. De mantel die in een plechtige processie naar het beeld werd gebracht, zal blijven tot het einde van de Mariavieringen.

Bisschop Pietro Maria Fragnelli die de mantel zegende zei: “Onze Lieve Vrouw van de Armen leest de boodschappen op deze mantel heel goed. Met haar mantel omarmt zij vooral de drama’s van talloze mensen: ik denk aan Stella’s ziekenhuispyjama, een meisje dat op zesjarige leeftijd vecht met een zeldzame tumor; Ik denk aan de jurk van Oekraïense moeders die op zoek zijn naar een huis; Ik denk aan de (buitenlandse) gevangenen zonder kleding, aan de migranten die zijn uitgekleed en opgeslokt door de Middellandse Zee.”