Irak voert zware celstraffen in voor LHBTI’ers. IND negeert dit en blijft terugsturen

Leestijd: 2 minuten

 

Maandag 29 april 2024 ~ 10:59 uur ~ Bron: Redactie Buitenland/IPS ~ Beeld: MB

  • Irak voert celstraffen tot 20 jaar in voor homo’s en transgenders
  • Amendement op bestaande wet uit 1988 voorziet zwaardere straffen en boetes voor “misdrijven”
  • Transgenders riskeren tot 3 jaar cel voor identificeren anders dan biologisch geslacht

-‘s Gravenhage/Bagdad- Het Iraakse parlement keurde zaterdag een wet goed waardoor relaties met mensen van hetzelfde geslacht en transgenderpersonen strafbaar worden met tot vijftien jaar cel. De beslissing kan op veel tegenwind rekenen van mensenrechtenorganisaties en beleidsmakers wereldwijd.

Het gaat eigenlijk om een wetswijziging van een bestaande wet uit 1988 die nu in zwaardere straffen en boetes voorziet.

Daardoor kan iedereen die een relatie heeft met iemand van hetzelfde geslacht tot vijftien jaar gevangenisstraf krijgen. Het amendement maakt het eveneens strafbaar voor transgenders om zich te identificeren als iets anders dan het biologische geslacht dat hen bij de geboorte is toegewezen. Daarvoor kunnen ze tot drie jaar cel krijgen.

Ook medisch personeel dat genderbevestigende operaties uitvoert – chirurgische ingrepen waarbij iemands uiterlijk en geslachtskenmerken worden aangepast – riskeert drie jaar celstraf. Zo’n operatie is enkel nog toegelaten om een geboorteafwijking te corrigeren.

Verder staat er ook een minimale gevangenisstraf van zeven jaar op het bevorderen en faciliteren van homoseksualiteit en prostitutie.

Geweld en doodsbedreigingen

De nieuwe koers kreeg afgelopen weekend veel kritiek van rechtenorganisaties en politici. “De aanname van de anti-LGBT-wet door het Iraakse parlement bevestigt de ontstellende staat van dienst van Irak op het gebied van schendingen van de rechten van de lgbtq+-gemeenschap”, zegt Rasha Younes, die onderzoek doet naar lgbtq+-rechten voor Human Rights Watch, op X.

“Iraakse lgbtq+-personen worden al geconfronteerd met cyclisch geweld en doodsbedreigingen door gewapende groepen, dit maakt het alleen nog maar erger”, aldus Younes.

De Europese Unie is volgens een reactie “bezorgd” vanwege de wetswijziging. Het EU-woordvoerderschap wijst erop dat Artikel 14 van de Irakese grondwet “discriminatie op basis van afkomst, religie, het behoren tot minderheden en om andere redenen” verbiedt, en dringt er bij Bagdad op aan om dat te respecteren.

Irakezen, zowel bekeerlingen als LHBTIQ-leden vrezen voor de houding van de immigratiedienst IND. Tal van risicogroepen die Irak zijn ontvlucht werden en worden nog steeds teruggezonden, omdat zij, in de ogen van de IND, hun bekeerlingsverhaal of geaardheid niet voldoende konden aantonen. Vluchtelingenorganisaties doen een dringend beroep op een komend kabinet hier meer aandacht aan te besteden. Het huidige demissionaire kabinet wordt opgeroepen alle uitzettingen per direct te staken.