Iran veroordeelt een bekeerling tot 15 jaar gevangenisstraf

Leestijd: < 1 minuut
Vrijdag 21 juni 2024 ~08:03 uur ~ Bron: Redactie Kerk/KNA ~ Beeld: MB

 -Teheran- Een revolutionaire rechtbank in de Iraanse stad Ahvaz heeft Yasin Mousavi, een Iraanse man die zich tot het christendom bekeerde, veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. De rechtbank beschuldigde Mousavi van ‘lidmaatschap van groepen die bedoeld zijn om de nationale veiligheid te verstoren’ en ‘propaganda tegen de islamitische republiek door het zionistische christendom te bevorderen’. Het is de tweede veroordeling inzake bekeringen in de afgelopen drie weken.

Mousavi werd op 24 december 2023 voor het eerst aangehouden, toen hij samen met andere christelijke bekeerlingen naar een evangelicale kerstviering ging in de stad Izeh. Hij werd daar gearresteerd en bracht twintig dagen door in een isoleercel van een bureau van de religieuze politie voordat hij werd overgebracht naar de Sheiban-gevangenis in Ahvaz. Hij werd op 30 april 2024 op borgtocht vrijgelaten. Mousavi werd eerder gearresteerd in oktober 2017, april 2021 en november 2022.

Hoewel christenen in Iran als een religieuze minderheid worden erkend, behandelen de autoriteiten degenen die zich van de islam tot het christendom bekeren hardhandig, zij worden beschouwd als afvalligen. Veel inwoners van Iran zijn, na een zogenaamde ‘Jezusdroom’ (een droom waarin Jezus tot hen spreekt red.) overgetreden naar met name evangelicale bewegingen.