Is het heiligschennis om Lionel Messi ‘God’ te noemen? Paus geeft antwoord.

Leestijd: 2 minuten

Paus Franciscus: “Lionel Messi is ‘God’ niet, ondanks al dat hij “heel goed” is.

FC Barcelona’s sterspeler Messi mag dan de beste voetballer aller tijden zijn die de sterren van de ‘hemel’ speelt en andere sterspelers laat ‘verbleken’, maar hij is geen God en troost U voetbalhaters aller landen, hij zal het ook nooit worden..

Nu leidt hij weer het klassement voor de Gouden Schoen, de ranglijst van topscorers in Europese competities. Hij laat andere grote Katholieke voetbaltoppers zoals Neymar en Ronaldo in de schaduw staan, een voetbalheld is hij, maar een voetbalgod?

Toen de Spaanse TV-presentator Jordi Évole aan de Heilige Vader vroeg of het maken van de vergelijking tussen Messi en God heiligschennis is, antwoordde Franciscus: “In theorie is het heiligschennis – je kan dat niet zeggen.”

Daarna vroeg de Paus: “Ik geloof het niet … u wel?” Évole zei van wel, maar de Paus benadrukte nog eens lachend: “Ik niet.”

De Paus: “Mensen zeggen dat hij God is net zoals zij misschien kunnen zeggen ‘Ik bewonder jou’, maar alleen God kan worden aanbeden. Het zijn gewoon dingen die mensen zeggen. ‘Hij is een ‘god’ met de bal’ is een populaire uitdrukkingsvorm.”

Paus Franciscus is net als de stervoetballer Argentijns en voetballiefhebber en zegt dat Messi “heel goed” is, maar “niet God”. De Paus en Messi hebben elkaar  één keer ontmoet toen diverse voetballers op audiëntie kwamen in het Vaticaan, voorafgaand aan de interland tussen Argentinië en Italië in augustus 2013.

De paus werd toen gevraagd of hij het Argentijnse team had gezegend, maar hij ontweek die vraag “heel sierlijk“.

Bekijk het gesprek hieronder:

Ingesloten video

Salvados