Israël gaat verder met bouw duizenden nederzettingen op Westelijke Jordaanoever

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 29 oktober 2021 07:00 – Bron: Redactie kerk/Reuters – Beeld: PB
 -Tel Aviv- Israël heeft gisteren besloten door te zetten met plannen om zo’n 3.000 Joodse nederzettingen te bouwen op de bezette Westelijke Jordaanoever, ondanks hevige kritiek van vele landen, waaronder de Verenigde Staten.

Een Israëlische defensiefunctionaris meldde aan persagentschap Reuters dat 1.344 huizen een voorlopige bouwgoedkeuring hebben gekregen, en 1.800 een definitieve.

Bassam Al-Salhe, een hoge Palestijnse ambtenaar, zei aan Reuters dat de goedkeuringen bewijzen dat de nieuwe regering van Israël, geleid door de extreemrechtse politicus Naftali Bennett, “niet minder extreem is dan de vorige regering onder Benjamin Netanyahu.”

De Verenigde Staten lieten dinsdag al weten diep bezorgd te zijn over de plannen van Israël om duizenden Joodse nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever te helpen bouwen. Voor de VS gaat het plan regelrecht in tegen een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict. “Deze regering is fel gekant tegen de uitbreiding van nederzettingen”, aldus een VS-regeringswoordvoerder.

Illegaal

Onder de Verenigde Naties werd de Westelijke Jordaanoever in 1947 Arabisch gebied, maar een deel van de Westelijke Jordaanoever wordt sinds 1967 door Israël bezet. Israëlische nederzettingen aldaar worden door de Palestijnen en de meeste landen als illegaal beschouwd.

De Westelijke Jordaanoever is vandaag ingedeeld in drie zones: zone C wordt alleen door de Israëliërs gecontroleerd, zone B wordt door Israël en de Palestijnen gecontroleerd en zone A is van de Palestijnen. Zone C is goed voor 60 procent van de volledige regio. Volgens cijfers van ‘Peace Now’ werden tussen 2009 en 2018 slechts 98 van de meer dan 4.400 Palestijnse aanvragen tot bouwvergunningen goedgekeurd door Israël.

Bijbel

Er zijn intussen al zo’n 440.000 Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Israël betwist dat die illegaal zijn en verwijst daarvoor naar Bijbelse, historische en politieke banden met het gebied.

De Palestijnen willen een onafhankelijke staat oprichten in het gebied, samen met de Gazastrook. Als hoofdstad willen ze Oost-Jeruzalem, maar dat wordt ook sinds 1967 bezet.