Israël klaar voor mogelijke wraakacties, premier breekt bezoek af

Leestijd: < 1 minuut -TEL AVIV- (ADN) Israël is klaar voor eventuele wraakacties na de Amerikaanse aanval op de luchthaven van Bagdad, waarbij de Iraanse generaal Soleimani werd omgelegd.

Premier Benjamin Netanyahu onderbrak zijn buitenlandse reis naar Griekenland en keert naar Israël terug. Defensieminister Naftali Bennett heeft de top van het leger en de veiligheidsdiensten voor spoedoverleg bijeengeroepen.

De staat Israël, aartsvijand van Iran en bondgenoot van de VS, heeft nog niet gereageerd op de Amerikaanse aanval. De voorbije maanden beschuldigde Israël de Quds-brigades van de Iraanse generaal Soleimani ervan om aanvallen met drones voor te bereiden vanuit Syrië. Samen met Hezbollah zouden de Quds in Libanon precisieraketten bouwen die ernstige schade zouden kunnen berokkenen in Israël.

De Israëlische regering houdt serieus rekening met wraakacties. Een skistation op de Golanhoogvlakte, een gebied dat Israël op Syrië veroverde, is vrijdag uit voorzorg gesloten. Waarschijnlijk zullen scholen volgende week sluiten. Via radio en tv is de bevolking al voorbereid op een eventuele aanslag. Markten en winkelcentra zijn per direct extra beveiligd en verloven van militairen zijn tot nader order ingetrokken.

Hamas, de radicale Palestijnse beweging die aan de macht heeft in de Gazastrook, heeft de Amerikaanse aanval op de Iraanse generaal reeds veroordeeld en spreekt van “een Amerikaanse misdaad die de spanningen in de regio doet toenemen”.