Israël sluit deur naar de vrede

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 4 september 2021 05:53 – Bron: TRF/A.A.M. van Agt – Beeld: PB
-Tel Aviv- De in juni aangetreden Israëlische regering zal de komende vier jaar niets doen om tot vrede met de Palestijnen te komen, stelt premier Naftali Bennett. Israël zet daarmee de koers-Netanyahu voort. Dat werd duidelijk in een interview met The New York Times, waarin Bennett zijn Palestinabeleid voor het eerst publiekelijk uiteen zette. Het is een klap in het gezicht van zowel de Palestijnen als de internationale gemeenschap.

Vrede uitgesloten
Een oplossing van de Israëlisch-Palestijnse kwestie sluit Bennett ‘voor de nabije toekomst’ uit. Zijn kabinet zal er om te beginnen niet aan meewerken, uit eigenbelang: binnen zijn brede coalitie lopen de ideeën over een oplossing principieel uiteen, en iedere bemoeienis met vredesbesprekingen leidt onherroepelijk tot de val van de regering.

Israël zet niet alleen de bezetting, maar ook de illegale kolonisering van bezet gebied voort. Het zal de uitbreiding van de Israëlische ‘nederzettingen’ op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem blijven faciliteren, zei Bennett: ‘Israël zal het standaardbeleid van natuurlijke groei voortzetten.’ De Palestijnse rechten op Jeruzalem wees hij botweg van de hand: ‘Jeruzalem is de hoofdstad van Israël. Het is niet de hoofdstad van andere naties.’

Ook de blokkade van de Gazastrook wordt voortgezet. Van beëindiging kan pas sprake zijn als Hamas, de feitelijke machthebber in Gaza, ophoudt zich te bewapenen en raketten en mortiergranaten op Israël af te schieten, zei Bennett. Bennett zei bereid te zijn tot een ‘nieuwe oorlog met Hamas’ als de ‘veiligheid van Israël’ daarom vraagt.

Bal ligt in Brussel en Den Haag
Bennett zet niet alleen de Palestijnen, maar ook Den Haag en Brussel voor het blok. Tijdens een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU met hun Israëlische collega Yair Lapid op 12 juli in Brussel, kreeg de laatste de boodschap dat de EU ‘van Israël een politiek perspectief op de beëindiging van het conflict verwacht’.

Bennett slaat de Europese verwachting hard de bodem in. Het gevraagde ‘politieke perspectief’ komt er niet en Israël zal de tweestatenoplossing de komende jaren nog verder onmogelijk maken dan al het geval is. Opnieuw blijkt Israël niet de ‘partner for peace’ waarop de EU tegen beter weten in al jaren alle kaarten zet.