Italiaans gayduo en inzending songfestival bij Paus. Bisschop razend

Leestijd: 2 minuten
 
Zaterdag 14 mei 2022 -11:43 – Bron: Redactie kerk/RAI/ADN – Beeld: Publiek domein
 -Vaticaanstad/Turijn- Vanavond vanaf 2100 uur begint het grootste muziekspektakel ter wereld weer; Het Eurovisiesongfestival 2022. De winnaar is reeds bekend, dat zal Oekraïne zijn. Jammer voor alle andere deelnemers. Al zal het wel betekenen dat de nummer 2 vanavond, eigenlijk de ware nummer 1 is, een schrale troost.

Die nummer 2 zou wel eens Italië kunnen zijn, dat dan voor de tweede keer op rij wint. Zelfs in het Vaticaan is de Italiaanse inzending ‘popie’, al denkt niet iedereen daar zo over.

Wat is er aan de hand?

Het is Paasmaandag, voor de Paus en talloze bisschoppen en nog veel meer jongeren wordt een klein concert aangericht. De Italiaanse bisschoppenconferentie heeft besloten voor Paasmaandag, wanneer de Kerk de Verschijning van de Engelen bij het lege graf herdenkt een concert te geven. De 19-jarige Generation Z-rapper ‘Blanco’ (Riccardo Fabbriconi), zingt samen met ‘Goosebumps’ (Mahmood) het lied ‘Brividi’ (de Italiaanse songfestivalinzending).

In hun liederen brengen de mannen de boodschap dat er tussen homo- en heteroseksualiteit geen verschil is. Beide artiesten zijn winnaar van het, volgens Antonio Suetta, bisschop van Ventimiglia, , ‘antichristelijke en godslasterlijke’ San Remo-festival 2022. De beide mannen zijn respectievelijk openlijk homosexueel en bisexueel en werden uitgenodigd om voor de Paus, bisschoppen en de vele jongeren om 18.00 uur op te treden, kort voor de gebedswake met de 57.000 jongeren. 

Muzikaal geschenk

De leider van de afdeling ‘jeugdpastoraal’ van de Italiaanse Bisschoppenconferentie, Don Michele Falabretti, zei: “Wij hebben overwogen om een ​​muzikaal geschenk aan de jongeren te geven”, omdat wij rekening wilden houden met de smaak van de jeugd en graag ‘op één golflengte’ men hen willen zitten.” Voor de prelaat is het ondenkbaar “met hen te praten, hen te overtuigen met argumenten of woorden, als je niet eerst naar ze luistert en hun leefwereld kent”. “De kerk heeft kunst altijd aangemoedigd om de geest te verheffen maar heeft hier op 2e Paasdag de vulgariteit door de vingers gezien”, zei Antonio Suetta, bisschop van Ventimiglia, die tegen het besluit van de bisschoppenconferentie was om de beide artiesten uit te nodigen. “Ik hoorde dit nieuws met grote verbazing. Ik denk niet dat deze twee openlijk homoseksuele personen een geschikte keus is voor een Katholiek initiatief dat gericht is op jongeren. Het is duidelijk dat de boodschap die in voorstellingen van Blanco en Mahmood wordt overgebracht niet in een Katholieke context past. Ik vind het beschamend dat een duo dat –  na het winnen van een festival – duidelijk iconen zijn geworden van een bepaalde opvatting over leven, vrijheid, affectiviteit. Dat hoort niet op het Sint-Pietersplein op te treden.”

Godslastering

“Het is zuivere godslastering. Op het plein voor de Sint-Pietersbasiliek is het niet toegestaan ​​ruimte te geven aan hen die zichzelf tot kondgevers maken van liederen vol misselijkheid, narigheid, obsceniteiten en scheldwoorden.  Daarnaast is er één onbetwistbaar feit: net zoals men niet twee heren (God en de wereld) kan dienen, kan men het paradijs en de hel niet tegelijkertijd als het ultieme doel specificeren”, aldus de bisschop.

Hoe dan ook. Op 2e Paasdag en een toegift een week later genoten Paus, vele bisschoppen en jongeren. Vanavond kunt u zelf een oordeel vellen als de beide heren optreden tijdens het songfestival en mocht U niet kunnen wachten….onderstaand de videolink van de inzending van vanavond met Nederlandse ondertitels: ‘Brividi’