Italiaanse bisdommen doen mee aan dag tegen homofobie

Leestijd: < 1 minuut
Vrijdag 10 mei 2024 ~ 06:34 uur ~ Bron: Redactie Kerk/VN ~ Beeld: Publiek domein

-Rome- Naast onder andere Duitse en Belgische bisdommen, gaan ook tal van Italiaanse bisdommen deelnemen aan het Giornata Project op 17 mei.

Over de ganse wereld mobiliseren kerken en religieuze bewegingen zich, om op 17 mei, deel te nemen aan de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT), niet alleen om de slachtoffers van homo/bi/transfobie te herdenken en kerkelijke homo- en transfobie te bestrijden, maar ook om de positieve rol te ondersteunen van kerken en religieuze gemeenschappen bij het creëren van een werkelijk inclusieve samenleving.

Naast de Italiaanse protestantse kerken zullen zeven Italiaanse Rooms-katholieke bisdommen (Bari-Bitonto, Chiavari, Cosenza-Bisignano, Triëst, Civitavecchia-Tarquinia, Porto-Santa Rufina en Genua, deelnemen aan  de wakes.

Gionata is een vrijwilligersproject met als doel aandacht te vragen voor “de weg die LGBT-christenen (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transseksuelen) elke dag in hun gemeenschappen en in de verschillende kerken bewandelen”, zodat deze ervaringen de samenleving en de kerken ten goede komen om zich open te stellen voor het begrip en de acceptatie van homoseksuele mensen.

Pater Martin

Zoals pater Martin, auteur van het boek ‘Building a Bridge’, schrijft, is het gebruik van het LGBT-acroniem “theologisch nuttig en respectvol”. Wij hebben ons de woorden uit Amoris Laetitia met vreugde eigen gemaakt: “Ieder mens, ongeacht zijn of haar seksuele geaardheid, moet gerespecteerd worden in zijn waardigheid en met respect verwelkomd worden” en niet alleen dat, “zij moeten de nodige hulp krijgen”. om de wil van God in je leven te begrijpen en volledig te realiseren. Daarom willen wij onze bijdrage leveren opdat deze belangrijke woorden volledig in vervulling gaan in de kerk, zowel in de opvang als in de pastorale zorg.