Italië haalt vluchtelingen van Lampedusa

Leestijd: < 1 minuut -Rome-  (DPA) De Italiaanse regering schiet de burgemeester van Lampedusa toch te hulp. De toestroom van vluchtelingen naar het eiland is zo immens dat de situatie ondraaglijk is geworden. Gisteren werden de eerste 120 mensen van het eiland gehaald, vandaag zullen met marineschepen nog eens 350 naar het vasteland van Italië gebracht worden.

Afgelopen vrijdag lukte het de Italiaanse marine om op het laatste moment om een oud schip, met meer dan 400 personen dat dreigde te zinken, te redden. De bevolking van Lampedusa is de houding van de Italiaanse regering meer dan beu. Het kleine eiland kan de stroom vluchtelingen al lang niet meer aan, hulp uit Rome blijft uit. De burgemeester zegt dat de regering in Rome geen doortastende politiek voert en laat het afweten inzake noodhulpverlening. Tot gisteren: het weghalen gaat nu in hoog tempo om het eiland te ontlasten.

Ondertussen blijft de stroom vluchtelingen uit Afrika komen. Een eerste daling in aantallen wordt pas in oktober verwacht wanneer de temperaturen dalen en minder mensen de oversteek naar Europa wagen.